Kvinnors konst värd mindre än mäns

0:51 min

Kvinnor vars konstverk säljs på auktion tjänar bara häften så mycket jämfört med sina manliga kollegor. Konstköpare värderar nämligen kvinnliga konstnärers konstverk betydligt lägre jämfört med konstverk gjorda av män.

Det är forskare vid Luxemburgs universitet som har undersökt hur människor värderar konstverk signerade män respektive kvinnor. Det visade sig att både i de fall där personerna i undersökningen fick gissa kön på konstnären och när kvinnor, respektive mansnamn slumpades fram och sattes på verken, värderades de konstverk som undersökningspersonerna trodde var gjorda av kvinnliga konstnärer betydligt lägre än konstverk skapade av män.

Det här menar forskarna ligger till grund för att de konstverk av kvinnliga konstnärer som säljs på konstauktion endast går för femtio procent av av priset jämfört med de manliga konstnärernas verk. Något som bidrar till att kvinnliga konstnärer ofta har betydligt lägre inkomster än sina manliga konstnärskollegor. Det rapporterar tidningen The Arts Newspaper. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista