Erik Peurell. Foto: Anna Sundin.
Erik Peurell. Foto: Anna Sundin

Nordiska kulturinstitutioner brister i mångfald

2:12 min

Sammansättningen av dem som arbetar på statligt finansierade kulturinstitutioner motsvarar inte befolkningen i stort, och andelen med utländsk bakgrund minskar i samtliga nordiska länder.

Det visar en ny undersökning som presenteras idag och som gjorts av Nordiska ministerrådets kunskapscentrum Kulturanalys Norden.

– Representationen av anställda med utländsk bakgrund ökar något nästan överallt men inte i samma takt som i befolkningen i övrigt. I praktiken blir alltså representationen sämre 2015 jämfört med 2000, säger projektledaren Erik Peurell.

Kulturanalys Norden har undersökt hur många av alla anställda på Nordens statligt finansierade kulturinstitutioner som har utländsk bakgrund under åren 2000-2015, och jämfört det med ländernas befolkningar i stort.

Med utländsk bakgrund avses personer födda utomlands eller födda i Sverige med två föräldrar födda utomlands.

Sverige sämst

Det visar sig alltså att andelen anställda med utländsk bakgrund generellt är mycket mindre än i befolkningen i stort, och allra minst är den i Sverige och Island. I de här länderna är andelen bara hälften mot vad den är i befolkningarna i stort. I Danmark är den två tredjedelar och i Finland och Norge tre fjärdedelar.

Det undersökta området har också en mindre andel anställda med utländsk bakgrund än andra samhällsområden.

– Vi har sett på det här väldigt ytligt, men till exempel hotell- och restaurangområdet och vård och omsorg men även FoU-området, alltså det som ägnar sig åt forskning och utveckling har bättre representation av anställda med utländsk bakgrund än kulturområdet.

Större andel i orkestrar

Undersökningen visar också att det finns skillnader mellan olika konstområden. Andelen anställda med utländsk bakgrund är större än motsvarande för befolkningen i stort när det gäller statligt finansierade orkestrar och betydligt mindre bland dem som arbetar på statligt finansierade museer.

– Och vi antar, vi gissar utan att helt säkert veta det, att den här utvecklingen för scenkonstområdet och orkestrarna har att göra med att det finns en internationell arbetsmarknad för just musik och dans som gör att det blir lättare för personer med sådana kvalifikationer att flytta sig runt i världen.

Kulturanalys Norden tycker att det är viktigt att den här undersökningen följs upp med studier av den internationella arbetsmarknaden på orkester- och scenkonstområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista