Eminems nya skiva "Revival" får en tvåa i betyg.
Eminems nya skiva "Revival" får en tvåa i betyg. Foto: TT/AP
RECENSION – MUSIK

Eminem har kört fast i gamla hjulspår men briljansen finns långt där inne

Niklas Jonsson: "Eminem går fortfarande runt på de stigar som han förvisso själv en gång i tiden var med och trampade upp"
3:03 min

Rapparen Eminem är tillbaka med ny platta och det har gått fem år sen sist. Niklas Jonsson har lyssnat på en Eminem som studtals är briljant men som samtidigt kör fast i gamla hjulspår.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Revival"
Artist: Eminem
Genre: Hip hop
Betyg: 2 av 5

För några månader började internet bubbla om att något var på gång. Sen så dök han upp, gjorde en diss av president Trump på BET hip hop awards som verkligen fick internet att koka, förväntingarna var skyhöga. När Revival kommer nu, lagom till jul, så är det tyvärr ett mjukt paket.

Mycket är samma sak åter igen, en "supermegaartist" som sjunger i refrängen och Eminem som spottar på i verserna. Visst, Beyoncé, Alicia Keys och alla de andra gör sin grej men det har gjorts för många gånger förut.

Eminem går fortfarande runt på de stigar som förvisso han själv en gång i tiden var med och trampade upp. Andra rapare har hittat nya vägar. Det är inte lika nyskapande som Kendrik Lamars "DAMN" eller Rapsodys "Laila´s wisdom" som kom tidigare i år.

När Eminem vill visa att han hänger med hämtar han smattertrummorna från den på senare år så populära genren trap. Tydligast är i låten "Chloraseptic" men där låter han bara som en sån där jobbig farsa som precis börjat hänga på sociala medier och köpt flashiga sneakers.

Det blir extra tydligt när han samtidigt envisas med att slänga in lite rockriff här och var. Att sampla "I Love Rock N Roll" i låten "Remind Me" var en riktigt dålig idé.

Men långt inne bakom allt det där finns fortfarande briljansen kvar. Man måste tyvärr gräva otroligt djupt för att hitta den. Han har fortfarande flytet och tajmingen i sig som många rappare inte ens är i närheten av.

Texterna är välarbetade och fyndiga. Antingen är han djupt personlig eller slänger kängor mot den twittrande presidenten som liknas vid Hitler. Till slut kommer den, "Offended" där får han upp tempot rejält och äntligen bjuder på något med rejält tuggmotstånd.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".