Nina Ernst
1 av 2
Serieforskaren Nina Ernst. Foto: Moa Skimutis
Ur Nina Ernsts bok.
2 av 2
Ur Nina Ernsts bok. Foto: Moa Skimutis.

Att teckna sig ur sin offerroll

Tecknade serier har länge varit en stark, konstnärlig genre i Sverige. Självbiografiska seriealbum började publiceras i slutet av 1990-talet, och nu är serieforskaren Nina Ernst vid Lunds universitet aktuell med sin avhandling "Att teckna sitt jag - Grafiska självbiografier i Sverige."

Nina Ernst vill både belysa seriernas självbiografiska del, en genre för sig. Men även skildra hur serier växte fram i USA, Europa och Sverige.

Genom att skapa ett tecknat jag blir det lättare att närma sig också de svåra minnen och erfarenheter menar hon. Och humorgrepp med överdrifter och metaforer hjälper till att avdramatisera de tunga.

Nina Ernst har kommit fram till att seriemediet ger upphov till nya förutsättningar för självbiografiskt skapande.

Resultatet av hennes avhandling är att de svenska verk som hon undersökt alla tar upp brännande samhällsfrågor – som migration, utanförskap och psykisk ohälsa.  

”Att teckna sitt jag är att vara i samspel med världen” avslutar Nina Ernst sin avhandling. Hon ser det som en konstart – att via de tecknande skapa en distans och därmed blir det lättare att närma sig traumatiska historier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista