Skådespelaren Frida Hallgren & regissören Maria Blom, aktuella med julhelgens svenska familjefilm Monky. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio
Skådespelaren Frida Hallgren och regissören Maria Blom, aktuella med julhelgens svenska familjefilm "Monky". Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio

Apan är dyraste svenska huvudrollen genom tiderna

6:55 min

Den 22 december är det premiär för julhelgens svenska familjefilm "Monky" – en både sorglig och vacker film med en animerad apa i en av huvudrollerna.

– Det här var ett omöjligt projekt från början, för att man inte kan göra den här kvalitén i Norden. Och då handlar det om pengar, säger regissören Maria Blom.

För att få Gibbon-apan i filmen så naturtrogen som möjligt har man använt sig av skådespelare som med motion capture-teknik fått fram apans rörelser och sedan fört över rörelserna till apan i datorer.

Därefter har ett gäng animatörer förfinat det hela i datorerna med blänk i ögonen och hårstrån som ska ligga rätt.

More emotions! 

En av skådespelarna i filmen är Frida Hallgren, som spelar mamman i familjen.

– Det var jättespännande, det kändes att vi var på en ny nivå och gjorde något som inte tidigare har gjorts i Sverige, säger hon.

– Vi repeterade ett par veckor innan vi började filma, vilket gjorde att vi skådespelare var förberedda för att spela mot apan när filmningarna började.

Hör hela reportaget om filmen "Monky" i ljudlänken ovan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista