Svenska Filminstitutets filmarkiv har blivit restriktivare med utlån av äldre analoga filmer.
Svenska Filminstitutet. Foto: Mark Standley

Nya filmstöd ska ge kvalitet och mångfald

1:01 min

Svensk film ska satsa på kvalitet och rymma en större mångfald. Det är grundbudskapet när Svenska filminstitutet nu gör om delar av sitt stödsystem.

De 315 miljoner kronorna som ska fördelas till svenska filmproduktion under nästa år ska styras mer mot kvalitet, dels i en så kallad kvalitetspremie som ska delas ut i efterhand till filmer som nått internationella festivaler, dels i form av högre kvalitetskrav även på de filmer som anses vara mer publiktillvända.

För stödet till de filmer som tros kunna nå en bredare publik blir kvar, alltså det som tidigare hette automatstöd och fick mycket kritik för att slå fel. Det ska åtgärdas med högre krav på kvalitet och jämställdhet.

Kravet på att stöden ska fördelas lika mellan könen blir kvar, men tillkommer gör krav på att filmprojekten ska ha en bredd när det gäller etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, sexuell läggning, ålder och de andra grunderna för diskriminering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista