Näringsminister Mikael Damberg (S), kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), Filminstitutets vd Anna Serner och Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf
Näringsminister Mikael Damberg (S), kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), Filminstitutets vd Anna Serner och Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf Foto: Matilda Ljungkvist/Sverige radio

Statligt finansierad rabatt föreslås för att locka fler filmproduktioner till Sverige

1:17 min

Inför en statligt finansierad produktionsrabatt för film som produceras i Sverige. Det föreslår den rapport som tillväxtverket tagit fram på regeringens uppdrag och som presenterades idag.

Enligt rapporten är det idag dyrt att producera film i Sverige, jämför med i andra länder. Därför föreslår man att staten ska avsätta 300 miljoner kronor om årets som ska gå till en produktionsrabatt på minst 25 procent. 

– Svensk film har ju haft ett väldigt spännande år med väldigt stora framgångar internationellt, men vi vet också att det är en ganska stor internationell konkurrens om filminspelningar och filmproduktioner och jag som näringsminister har ett intresse av att näringar växer. Både filmbranschen i sig men också besöksnäringen, säger näringsminister Mikael Damberg (S). 

Både svenska och internationella bolag ska kunna ta del av rabatten, men syftet är att framförallt locka de stora produktionerna. Därför finns ett krav om en minimibudget för att få ta del av rabatten. För dokumentärer föreslås minibudgeten ligga på 3250 000 kronor och för övriga genrer 25 miljoner. 

Hur ska vi slå vakt om de svenska produktioner som inte har en så stor budget?

– Det finns ju regionala organisationer som jobbar mycket med att klara nästa generations filmare och tv-producenter i Sverige och det tror jag måste fortsätta, för man måste ha en bredd när man bygger en bransch. Men det som visat sig i rapporten är att de stora filmproduktionerna skapar karriärmöjligheter och inkomstutveckling för många av de små bolag som jobbar kring film, så utan de stora produktionerna är det svårt att hålla en bransch som filmbranschen levande och framgångsrik. Vi kommer att skicka ut förslaget på en remissomgång och då får vi väl se om det kommer synpunkter på det, säger näringsminister Mikael Damberg.  

Anna Serner, VD för Filminstitutet som varit med och tagit fram rapporten, tror inte heller hon att de svenska filmerna med mindre budget skulle påverkas negativt av att storproduktionerna prioriteras genom rabatten. 

– De svenska filmerna med lägre budget har en mycket högre stödfrekvens från oss, vi ger mer procent av deras budget än vad vi gör till de stora, så de kommer nog ha samma förutsättningar. Men självklart ska vi följa om det här på något vis skulle drabba dem. Alla vill ju ha mindre filmer också, men man måste ha råd att ge de möjligheterna och om vi har råd på andra sätt kan det också spilla över positivt på de mindre filmerna, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista