Ett vykort på anslagstavlan i återvinningsrummet
1 av 2
Ett vykort på anslagstavlan i återvinningsrummet.
Pojkarna. (Bilden är beskuren). Foto: Christer Strömholm/Bvs
2 av 2
"Pojkarna" (beskuren). Foto: Christer Strömholm/Bvs
KULTURNYTTS JULKALENDER 2017

Lucka 21: Gatupojkarna i soprummet

1:36 min

Lucka 21 i Kulturnytts julkalender öppnas av Jalal Lalouni som finner en konstupplevelse bland soprutiner.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

På väg ut från återvinningsrummet har jag under hösten fastnat till av att två lortiga gossar i luggslitna kläder blängt på mig. Deras blick är lika fast som greppet de har om var sin damhandväska. Tänker att det är någon som med rätta inte har haft hjärta att slänga vykortet och istället satt upp det på anslagstavlan med alla förmaningar.

Det svartvita fotografiet heter "Pojkarna" och är taget av svenske fotografen Christer Strömholm. Fast det är pojkarna som är objekten så är det de som nyfiket betraktar oss, Christer Strömholms kamera är placerad i deras ögonhöjd och vi är i deras miljö, på deras villkor. Vi befinner oss i Paris på 1960-talet men fotot hade lika gärna kunnat vara taget decennier tidigare. Och det bär gatufotografins kännetecken som vi känner igen hos genrens andra mästare som Weegee, Brassai och Henri Cartier-Bresson.

Nästa år är det 100 år sedan Christer Strömholm föddes, bara en vecka efter Ingmar Bergman. Medan evenemangen med vilka den senare firas står som spön i backen har i alla fall inte jag nåtts av uppgifter om att Strömholms jubileum ska uppmärksammas. För egen del tror jag att jag ska hedra jubileumsåret med att låta "Pojkarna" få följa med upp till värmen och en mer hedersam plats på kylskåpet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista