Martina Schaub och Tom Alandh. Foto: Björn Henriksson.
1 av 2
Martina Schaub och Tom Alandh 1988. Foto: Björn Henriksson.
Filmarna Tom Alandh och Heleen Rebel. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
2 av 2
Tom Alandh och filmklipparen Heleen Rebel 2017. Foto: Peter Öberg/SR.

Premiär på Tom Alandhs sjunde film om Martina

2:56 min

Nästa vecka är det tv-premiär i SVT på Tom Alandhs sjunde film om Martina Schaub. Martina har Downs syndrom och Tom Alandh har följt henne i 45 år.

Förra filmen gjordes när Martina skulle fylla 40 år. Nu ska hon fylla 50.

– Jag trodde att den där 40-årsfilmen skulle bli den sista. Jag menar, vad återstod mer i våra liv? Döden bara? Men eftersom både Martina lever och jag lever så har det alltså blivit en sjunde film. Och jag tror väl att det här måste vara världsrekord, dels att man följer en människa i 45 år och att följa en människa med Downs syndrom så länge. Så det här är verkligen en film som ligger mig mycket nära hjärtat, berättar Tom Alandh som började filma Martina när hon var fem år gammal.

Martinas mamma Berit gick emot dåtidens experter och vägrade att lämna bort Martina. Hon ville att dottern skulle få vara människa istället för utvecklingsstörd. Hon, musikläraren Berit, satsade på sång, musik och lek för att Martina skulle utvecklas, inte minst språkligt.

1974 gjorde Tom Alandh ett första tv-program om Martina. Fler följde och 1988 kom filmen Martina – med lust och glädje stor.

Tio år senare var filmen Martina – mot alla odds klar, och efter ytterligare ett decennium, i höjd med Martinas 40-årsdag år 2008, kom Martina och jag, det som Tom trodde skulle bli den sista filmen om henne.

Men nu när Martina fyller 50 kommer ännu en film.

– Filmen heter Martina har sett alla mina filmer, och anledningen till det namnet är att efter, när filmerna har gått, så ringde alltid Martina. Martina var alltid den första som ringde till mig, och så berättade hon då att hon hade sett filmen och att hon tyckte om filmen, eller att hon inte tyckte om filmen eller att hon inte hade förstått den. Men alltid var det Martina som hörde av sig allra först, och det där tyckte jag var ganska fint och på det viset så har vi berättat den här sista filmens historia då, Martina har sett alla mina filmer, säger Tom Alandh.

Heleen Rebel är den som klipper Tom Alandhs filmer:

– Det känns som en viktig film, för det handlar inte bara om Martina utan det handlar ju också om vad som är ett bra liv egentligen och vem som har rätt att att få leva, med alla tester i dag där man tar bort människor om det är något fel på dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista