Människor på Barcelonas gator med Kataloniens flagga strax efter självständighetsomröstningen tidigare i höst.
Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/TT.

Splittrad katalansk kultursektor inför parlamentsvalet

1:53 min

På torsdag går Katalonien till parlamentsval och den stora frågan är om ja- eller nej-sidan till självständighet från Spanien kommer att få flest röster, en konflikt där kulturen och det regionala språket används som argument för självständighet.

Men långt ifrån alla köper den verklighetsbeskrivningen. Författaren Javier Cercas är mycket kritisk till det som nu händer.

– Den kollektiva identiteten är inget annat än fiktion som skapats av makten för att kontrollera människor. Nationalister vill att vi ska prata om detta men om vi gör det kommer det att leda till att vi dödar varandra, säger författaren Javier Cercas, som återkommande skrivit om Francodiktaturen och spanska inbördeskriget.

Han pekar bakåt i historien på tillfällen när nationalismen i Europa resulterat i blodbad. Han är vänster och tror att ett enat federalistiskt Europa är det enda som fungerar. I den konstruktionen finns det inte plats för nationalism, menar han.

Katalonien är delat i frågan om regionen bör vara kvar eller lämna Spanien och det gäller även kultursektorn. Konstnären och Hasselbladspristagaren Joan Fontcuberta som också arbetar med arvet efter Franco kommer däremot att rösta på ett självständighetsparti, men inte för att han egentligen är så intresserad av att lämna Spanien utan för att han vill få till stånd en pånyttfödelse av den spanska demokratin.

– Jag tycker att den spanska staten är dålig. Den baseras inte på demokratiska värderingar och det beror på landets historia, arvet efter Franco och korruptionen, säger Joan Fontcuberta, som ser nyvalet som ett sätt att få igång det här samtalet igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista