Gexan Sors, bokförlaget Elkar.
Gexan Sors, bokförlaget Elkar. Foto: Naila Saleem/Sveriges Radio

Språket viktigt i Baskien

2:05 min

Baskiska var ett förbjudet språk under Francodiktaturen, men numera satsas resurser på att stärka språket, inte minst inom skolan. Det finns också flera bokförlag som ger ut baskisk litteratur. Sveriges Radios kulturkorrespondent Naila Saleem har besökt ett av dem.

Böcker om Janis Joplin, Donald Trump och Jordanien och Palestina på baskiska, de är storsäljarna inför jul, berättar Gexan Sors, marknadschef på bokförlaget Elkar.

Förlaget, som också äger en bokkedja, har som affärsidé att ge ut litteratur på baskiska och spanska. Det handlar om skönlitteratur, naturböcker och läromedel.

I Baskien bor drygt två miljoner människor varav hälften kan baskiska. Regionen är starkt präglad av den våldsamma kamp för självständighet som ETA bedrev under flera decennier. Självständighetskravet stöds numera av en fjärdedel av baskerna. Kulturen och språket har varit en viktig del i den kampen.

– Kulturen definierar oss så det är viktigt att bygga en nation utifrån kulturen och språket, säger Gexan Sors.

Han ser gärna att Baskien på sikt blir mer självstyrande, men först måste regionen växa sig starkare kulturellt och språkligt. Apropå konflikten om Kataloniens självständighet som påverkar hela Spanien så tycker han att katalanerna har rätt att bestämma själva precis som baskerna borde få. Och så säger han att Madrid måste lyssna på befolkningen i de här två regionerna.

– Vi är nio miljoner som säger att vi har problem i Spanien. Svaret blir nej nej nej, istället borde vi prata och hitta gemensamma ståndpunkter, för de finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista