Jeremy Irons och Isabelle Huppert vid utdelningen av Europeiska teaterpriset i Rom.
Jeremy Irons och Isabelle Huppert vid utdelningen av Europeiska teaterpriset i Rom. Foto: Anneli Dufva/Sveriges Radio

Europeiska teaterpriset till Irons och Huppert

6:25 min

I år delades det Europeiska teaterpriset mellan två skådespelare: brittiske Jeremy Irons och franska Isabelle Huppert. Kulturredaktionens teaterkritiker Anneli Dufva var på plats vid utdelningen.

Det Europeiska teaterpriset skapades av EU-kommissionen 1986. Det första priset delades ut 1987 och gick då till den franska teaterlegenden Ariane Mnouchkine, som i sin tur tillägnade priset de östeuropeiska teaterskapare, vilka ännu levde bakom järnridån.

Sedan år 2002 stöds priset formellt av både Europaparlamentet och Europeiska rådet.

Bland de tidigare pristagarna finns teaterstorheter som Peter Brook, Pina Bausch, Robert Wilson, Robert Lepage, Harold Pinter och, förra året, svenske Mats Ek.

I år tilldelades priset Jeremy Irons och Isabelle Huppert, två välanlitade filmskådespelare som också spelar teater.

Det är två rätt olika skådespelare?

– Visst. Och det blev mycket tydligt när de blev intervjuade var och en för sig. Irons är en brittisk vältalig socialt kompetent person, som numera är mer intresserad av att renovera sitt slott och jobba i trädgården än att spela teater. Isabelle Huppert pratade däremot bara om sitt arbete och föreföll lika besatt av det som ovillig att ställa sig in. En man i publiken ställde till exempel en lång fråga till henne, som hon svarade på genom att bara säga "peut-etre", alltså "kanske", berättar Anneli Dufva som närvarade vid prisceremonin.

– Jag har alltid beundrat henne, men också sett henne som lite skrämmande i sin kyliga perfektion. Så det var intressant att hon faktiskt själv sade att kyla är bra, och att hon alltid velat vara starkare än sina rollgestalter, fortsätter hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista