Bilden föreställer fyra filmer som tävlar i startsladden.
Några av de tävlande filmerna i kortfilmstävlingen Startsladden: Unkilled, Chapter 1 av Hanna Heilborn och David Aronowitsch, Juck av Olivia Kastebring, Julia Gumpert, Ulrika Bandeira, Konstnären får barn av Sanna Lenken och Fuck you av Anette Sidor.

Kvinnligt och manligt i prestigefylld kortfilmstävling

Sanna Lenken och filmduon Hanna Heilborn och David Aronowitsch är några av de regissörer som i januari tävlar om ett av världens största kortfilmspriser: Startsladden.

Kortfilmerna "Hopptornet", "Las Palmas" och "Min börda" är tre av de svenska kortfilmer som fått stort genomslag internationellt de senaste åren. De har också gemensamt att de vunnit kortfilmspriset Starsladden under Göteborgs filmfestival.

Nu är det klart vilka åtta filmer som tävlar om över en halv miljon kronor under festivalen i januari.

I startfältet finns bland andra regissören Sanna Lenken, som står bakom den prisbelönta långfilmen "Min lilla syster". Hon tävlar med filmen "Konstnären får barn". Regiparet Hanna Heilborn och David Aronowitsch, som ligger bakom en rad prisbelönta animerade kortfilmer, som "Gömd" (2002) och "Sharaf" (2012), visar sin film "Unkilled, Chapter I".

Även en av regissörerna bakom dokumentären om Silvana Imam, "Väck min när ni vaknat", tävlar. Det är Olivia Kastebring som tillsammans med Ulrika Bandeira och Julia Gumpert gjort en film om dansgruppen Juck.

Ett återkommande tema bland nästa års tävlande kortfilmer är kvinnligt och manligt.

2018 års nominerade till Startsladden

"Konstnären får barn" - Sanna Lenken

Det manliga geniet försvinner in i en annan värld av kreativitet och inspiration, sitter avskild från världen i dagar och värker fram den fulländande Konsten. Men vad händer med konstnären när hennes kropp helt plötsligt arbetar för någon annan, någon som är så mycket större än Konsten?

"Fuck you" - Anette Sidor

Alice är tillsammans med Johannes, men hans kärlek kväver henne och hon får inte plats i det trånga fack förhållandet placerar henne i. Under en upprorisk sommarkväll används en stulen strap-on för att utmana de snäva normer som begränsat hennes utrymme.

"JUCK" - Ulrika Bandeira, Julia Gumpert, Olivia Kastebring

Vad är femininet? Frågan ställs av dansarna i gruppen JUCK. De ger sig ut på offentliga platser och utmanar och tänjer gränserna för hur kvinnors kroppar förväntas röra sig. Frustande, uppfordrande, lystet och utan att vika undan blicken tar de plats. Äntligen!

"Dreams from the Ocean" - Carolina Sandvik

En kvinna rör sig från rum till rum, gör sina dagliga sysslor men blir konstant avbruten av en mörk skuggfigur. Carolina Sandvik sätter en hypnotisk mardröm på repeat och gör betraktaren obehagligt medveten om våldets voyeuristiska njutning. Vem dör i din underhållning ikväll?

"Unkilled, Chapter 1" - Hanna Heilborn, David Aronowitsch

Craig har varit frihetsberövad i fyra år. Inifrån ett förvar för migranter i Storbritannien sätter han ord på sin vanmakt över att behandlas som kriminell när hans enda brott är att vilja ha ett värdigt liv. Som ett knytnävsslag ut i tomma intet, bildsatt med grafisk animation.

"Götaplatsen #flerochfler" - Shahab Mehrabi

En manlig regissör gör en film om den irriterande, dominerande vitheten i kulturella rum. Men vilka ord skall de egentligen använda? När två av kvinnorna i teamet ifrågasätter hur de gestaltar sig själva behöver de ta en paus.

"Nittonhundraåttioett" - Dawid Ullgren

Året är 1981 och ett medelålders par besöker en av Stockholms många bastuklubbar. I skydd av mörkrets anonymitet, bland svettiga kroppar och sökande blickar, blir gränserna mellan identitet och handling allt suddigare i Dawid Ullgrens utforskning av den manliga blicken.

"Brottas" - Julia Thelin

På mattan får Jaana och Bettan fysiskt utlopp för alla känslor som bubblar i deras förpubertala kroppar. De är starka, smidiga och jävligt bra. Julia Thelin utvecklar sina iakttagelser av uppväxt och maktförkjutningar i svettiga gymnastikhallar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista