Svenska Akademiens högtidssammankomst.
Svenska Akademiens högtidssammankomst. Foto: Henrik Montgomery/TT

Akademien möts i skuggan av #metoo

Varje år firar Svenska Akademien sin högtidsdag med en offentlig sammankomst i Börssalen, i Stockholm.

Nu ska ett stormigt år för Akademien sammanfattas.

Sammankomsten inleds med ett tal från Svenska akademiens direktör, som brukar handla om aktuella händelser från året. Och efter ett skandalomsusat år, väntar många nyfiket på vad som kommer att sägas.

Det var en granskning av Dagens Nyheter, med vittnesmål från 18 kvinnor, som skapade en storm kring Akademien. Kvinnorna vittnade om att "Kulturprofilen", som under lång tid haft ett nära samarbete med Svenska Akademien, utsatt dem för våldtäkter och sexuella trakasserier. Sedan dess har Åklagarmyndigheten inlett en förundersökning och Akademien har avbrutit alla samarbeten med "Kulturprofilen".  

Akademien har fått hård kritik för att de inte agerade tidigare. Men om detta kommer att tas upp under kvällens tal kvarstår alltså att se.

Vissa år delas Stora priset ut till en person som står för “synnerligen framstående insatser inom något av Akademiens intresseområden”. Priset, som är en guldmedalj, delas ut av Svenska Akademiens ständige sekreterare. Priset instiftades 1786 och har på senare tid delats ut ungefär var fjärde år. Sist var 2014, då Lennart Hellsing tog emot priset.

Därefter brukar direktören tillkännage årets minnespenning. Ordet går till den författare som skrivit en minnesteckning av en betydelserik person “från forna tider”.

Kvällen avslutas med att den ständige sekreterarens berättelse över det gångna året, bland annat om årets mottagare av priser och stipendier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista