Människor på Barcelonas gator med Kataloniens flagga.
Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/TT.

Kulturens roll viktig när Katalonien går till val

Kulturens roll i Katalonien inför valet
1:55 min

Katalonien är djupt splittrat över frågan om självständighet, även inom kultursektorn där många tagit ställning för eller emot att förbli en del av Spanien.

- Kulturen har alltid en viktig politisk roll men kanske är det än mer sant nu för vi är en plats där man kan stanna till och reflektera, säger Ferran Barenbilt som är chef på Macba Barcelonas moderna konstmuseum.

- Museets roll är att visa på det förflutna och överraska så att besökaren kan möta nya lösningar, säger han.

Det katalanska samhället är starkt uppdelat i för eller emot självständighet från Spanien, och det påverkar även kulturen. De kända kulturinstitutionerna i staden lockar många besökare årligen men sedan folkomröstningen har mängden turister i Barcelona minskat.

Turistorganisationen Exceltur uppger att besökarna sjönk med femton procent veckorna efter första oktober och att branschen sett avbokningar ända fram till början av nästa år. Turistsektorn står för 12 % av Kataloniens BNP.

Macba tar som institution inte ställning i självständighetsfrågan men påverkas lika fullt. 2010 lånade den franske konstsamlaren Philippe Méaille ut 500 verk till Macba, som museet restaurerat och ställt ut. Man hade också föreslagit en förlängning av lånet men efter folkomröstningen meddelade Philippe Méaille att den politiska situationen i Katalonien är allt för instabil och att han önskar få tillbaka konsten vid kontraktets slut.

Macbas chef Ferran Barenbilt vill gärna tona ner den här frågan men säger att påståendet att konsten inte skulle vara säker på museet, det stämmer inte.

- Jag ser inga risker alls, säger Ferran Barenblit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".