Kate Winslet som servitris på Coney Islands nöjesfält.
Kate Winslet som servitris på Coney Islands nöjesfält. Foto: Scanbox Entertainment
RECENSION – FILM

Woody Allen är en trollkarl som upprepar samma trick

Nina Asarnoj recenserar Allens nya film "Wonder Wheel"
2:27 min

"Wonder Wheel" heter Woody Allens nya film som är ett triangeldrama i skuggan av pariserhjulet på Coney Island i New York.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: Wonder Wheel
Regissör: Woody Allen
Manus: Woody Allen
Skådespelare: Kate Winslet, Jim Belushi, Justin Timberlake m.fl.
Genre: Drama
Betyg: 4 av 5

Woody Allens film "Wonder Wheel" är en bildfest för alla oss som inte kan sluta älska femtiotalsrekvistita, solklänningar med knut fram och antika karuseller. Öppningsscenen är ett kalejdoskopiskt strandglitter av turkosa baddräkter, mörkröda hårband och solgula parasoll. Bakom fotot står Oscarsbelönade Vittorio Storaro.

Att se "Wonder Wheel" är på många sätt som att stänga av hela samtiden, inga kärnvapenhot eller magra isbjörnar som inte längre hittar mat. Bara en färgmättad, nostalgisk tillbakablick med spröjsade rutor, solnedgångljus och mossgröna sammetsgardiner. Lägenheten bakom pariserhjulet är på många sätt en av huvudpersonerna i filmen.

Woody Allens nya film är lite som att köra huvudet allra längst ner i leksakslådan och titta på de där roliga klossarna som Woody alltid bygger med. Ett triangeldrama check, en yppig och lite virrig blondin på glid check, maffiaromantik check, förbjuden kärlek och hemliga möten check.

I ”Wonder Wheel” är det Kate Winslets livsbesvikna servitris med skådespelardrömmar som söker en väg ut från nöjesfältet och sitt tråkiga äktenskap. Och livräddaren Mickey, spelad av Justin Timberlake, sträcker ut en hjälpande hand. Han är ungefär lika karismatisk som en flytdyna, men det passar ju bra i sammanhanget.

Winslets äkta man, karusellskötaren Humpty är nykter alkoholist och älskar sin vackra undulat till fru. Bufflig och klädd i brottarlinne försöker han med alla medel hålla henne kvar i buren. Kate Winslet, berusad och klädd i sina gamla undanstoppade scenkläder, något guldigt och gudinnelikt och med sminket utflutet, lyckas förvandla Woody Allens glittrande klossar till kännbar dramatik.

Och då är jag beredd att förlåta att han alltid väljer snarlika bitar ur leksakslådan, själva tornet är ändå imponerande stabilt.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".