General Robert E. Lee och hans häst under inslagning.
1 av 5
General Robert E. Lee och hans häst under inslagning. Foto: Steve Helber /TT nyhetsbyrån
Den nya versionen av Emil Carlsiös skulptur framför Sjöfartsmuseet i Göteborg.
2 av 5
Hakkorset som blev en hashtag: den nya versionen av Emil Carlsiös skulptur framför Sjöfartsmuseet i Göteborg. Foto: Matilda Källén/SR
Konstnären Joen Bager med skulpturen "Pickmans model".
3 av 5
Konstfackeleven Joen Bagers skulptur med hakkors. Foto: Mårten Arndtzén/Sveriges Radio
Jonas Dahlbergs förslag till minnesplats i Oslo
4 av 5
Jonas Dahlbergs skrotade förslag till minnesplats i Oslo Foto: Jonas Dahlberg
Från inspelningen av Susan Philipsz verk A Single Voice.
5 av 5
Från inspelningen av Susan Philipsz verk A Single Voice. Foto: Franziska Sinn

Årskrönika konst: borta bäst?

Mårten Arndtzén ser tillbaka på bildkonstens 2017
3:25 min

2017 var året då konsten skulle bort. Mårten Arndtzén minns helst ett tomt rum, fullt av uppmärksamhet.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

En tom ram. Eller en sockel utan staty.

Kanske är det så vi ska minnas det här året? För det var mycket som skulle bort.

Svastikor, till exempel.

I både Stockholm och Göteborg fick konststudenter problem när de lekte med den symboliska elden. Efter högljudda protester emot Emil Carlsiös planerade skulptur utanför Sjöfartsmuseet i Göteborg - som ur en viss vinkel, inifrån ett specifikt fönster på museet skulle bilda ett hakkors - blev det en hashtagg på marken istället.

Vilket inte hindrade nazister från att marschera fler gånger på Göteborgs gator. Inte heller synagogan i stan från att bli brandbombad.

I Charlottesville, USA, bestämde man sig i demokratiskt ordning för att avlägsna en staty över sydstatsgeneralen Robert E. Lee från en park i stan. Det ledde till protester och dödligt våld, men i skrivande stund står statyn fortfarande kvar på sin sockel. Om än inslagen i en svart presenning.

I Minneapolis förstördes en skulptur som kritiserade dödsstraff och rasism, efter att några av dem vars historia den skildrade, tagit anstöt. Konstnären, Sam Durant, gav bort sitt verk till de han oavsiktligt förorättat, som plockade isär och begravde det under jord. Kort därefter avgick museichefen som ställt ut verket.

Och i New York blev en namngiven konstcurator i 40-årsåldern avskedad efter anonyma anklagelser om sextrakasserier, följda av en snabb och sekretessbelagd utredning som museiledningen inte ville kommentera. Ett "personalärende", som med största sannolikhet satt punkt för en hitills lysande karriär.

Att problemet med sextrakassier i konstvärlden skulle försvinna med det är inte lika sannolikt. Inte heller att rasismen, eller dödsstraffet, skulle låta sig begravas tillsammans med skulpturen i Minneapolis.

Däremot får vi hoppas att Norge kan få komma till avslut, med frågan om hur landet ska gestalta minnet av offren för 22 juli-terrorn, nu när Jonas Dahlbergs vinnande men omstridda förslag på minnesplatser hamnade i papperskorgen, till sist.

Och inte bara de specifika konstverken - utan konsten som sådan, vad det verkar. Det förslag för regeringskvarteret i Oslo som ligger på bordet nu är ritat av en arkitektbyrå.

En minnesplats utan konst. En sockel utan staty. En tom ram.

Själv tar jag med mig ett tomt rum från 2017.

Den skotska konstnären Susan Philipsz tömde Bonniers konsthall i Stockholm, nästan helt, på bilder. Förvandlade den istället till ett instrument, med tonerna hämtade från rymdoperan Aniara - men sönderdelade och utspridda i rummen. Som anrop i världsrymden.

Och i tystnaderna där emellan: väntan. Uppmärksamhet. Lyssnande. Tålamod. Hopp?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".