Två bokhyllor i ett mörkt bibliotek.
Foto: Dan Hansson/SvD/ TT

Obemannat vanligare på bibliotek

2:25 min

Allt fler kommuner i Sverige har så kallat "meröppet" på bibliotek, alltså tider då besökarna kan gå in och låna böcker utan att personal finns på plats.

Redan 2009 började bibliotek i Sverige hålla öppet på kvällar och helger utan att ha personal på plats. Och numera har bibliotek i 82 kommuner medöppet, enligt Kungliga bibliotekets mätning från början av 2017. Det är nästan 30 kommuner fler än vid föregående mätning.

De extra timmarna ska ses som ett komplement till de bemannade öppettiderna och inte som ersättning för personal, vilket har blivit fallet i Danmark.

 – De personer som går på meröppettiden får ju inte full biblioteksservice. Och man når heller inte unga som inte får gå in när det är meröppet, berättar Cecilia Ranemo, utredare för officiell statistik på Kungliga biblioteket och fortsätter:

– Det finns en väldig massa aktiviteter som bara kan ske när personal är där. Man får hjälp och stöd i att använda it och olika medier, hjälp att ladda ned e-böcker...

Bland de anställda på biblioteken har det funnits oro för nerskärningar och för att biblioteken ska vandaliseras när personalen inte är där. Men inget av det har blivit ett problem. Istället har de hittills mest sett positiva effekter av meröppet.

– Snarare har det blivit så att medborgarna känner "men det här är ju vårt bibliotek, vi ska inte gå in och förstöra det". Att man får förtroende att förvalta sitt bibliotek, säger Stina Hamberg, samhällspolitisk chef på fackförbundet DIK.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista