Från filmen Gordon och Paddy. Foto: TriArt.
Från filmen "Gordon och Paddy". Foto: TriArt
RECENSION – FILM

Berättarkvalité i "Gordon och Paddy"

1:49 min

"Gordon och Paddy" är mysdeckare för små barn och i filmen har man vårdat berättandet, långt från skrikig dubbning.

Titel: "Gordon och Paddy"
Regissör: Linda Hambäck
Manus: Jan Vierth efter Ulf Nilsson och Gitte Spees böcker
Röster: Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman, Felix Herngren            
Genre: Tecknat
Betyg: 3 av 5

Ulf Nilsson har skrivit och Gitte Spee har illustrerat böckerna om kommissarie Gordon, paddan med tre kakburkar på hyllan, som vill dra sig tillbaka och en dag träffar musen som han ger smeknamnet Paddy och som han utser till sin efterträdare.

Nu när "Gordon och Paddy" blivit film så har man börjat med texten. Stellan Skarsgård och Melinda Kinnaman har spelat in tillsammans under tre dagar och en del av det har filmats så att tecknarna ska kunna använda sig av deras kroppsspråk och miner. Det här har också gjort att det gått att frasera och göra pauser där det passar. Det har alltså blivit en berättelse som klår dubbandets mer låsta inläsningar rejält.

"Gordon och Paddy" som film är barnfilm med hög kvalité, i text och teckningar.

Handlingen är lite mindre fängslande. Lunket, kakburksöppnandet och den stilla snön som faller över skogen, det är fint men som långfilm – "Gordon och Paddy" är strax över timmen lång – kan det bli lite segt.

Men hur det upplevs om man är fyra fem år är svårare att säga. Jag skulle i alla fall gärna ta med ett förskolebarn på julens svenska småbarnsfilm – "Gordon och Paddy".

Betyget blir en stark trea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista