RECENSION – TV

"Eran" berättar den svenska punkens historia

2:16 min

I tre dokumentärer har filmarna Kristina Lindström och Kristian Petri grävt i arkiv och intervjuat nyckelpersoner i den svenska punkrörelsen på 1970-talet.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Även om de tre delarna i serien på ytan liknar varandra i klippning och tilltal är de i grunden rätt olika när det gäller utgångspunkt.

Del 1 är en slags grundkurs i vad det var som hände där 1977 när vissa unga människors liv runt om i Sverige förändrades nästan över en natt när punken svepte in.

Tvåan är en odyssé genom landets olika lokala punkscener på 70-talet och sista delen en reflektion i vad som stannat kvar i de här människornas liv och i det svenska kulturlivet.

Allra bäst i serien "Eran" är den första timmen av de tre, den som har underrubriken "Morgondagen inställd på grund av ointresse". 2012 gjorde BBC den fantastiska serien "Punk Britannia" om hur den brittiska punkscenen uppstod där arkivbilder varvades med nygjorda intervjuer. Den serien handlade också om samhällsklimatet i Storbritannien när punken tog fart. Del 1 av "Eran" klarar precis lika bra av den balansgången mellan vad som hände i musiklivet och hur Sverige såg ut i mitten och slutet av 70-talet: förorterna, ungdomskulturen, samhällsnormen. Dessutom är otroligt många av de viktigaste personerna från den scenen med och ger sin bild av vad som hände.

Eftersom jag själv var på konserter med många av de band som är med i "Eran" så ser jag förstås varenda minut av de tre timmarna med samma intensiva uppmärksamhet, också den spretiga del 2. Den tredje lite melankoliskt tillbakablickande timmen om vad de medverkande bär med sig genom livet från punken har till exempel en väldigt fin egen ton.

Men det är ändå del 1 som är det av programmen som jag utan reservation skulle sätta vem som helst framför, oavsett ålder eller musiksmak, och säga: titta på det här. Det här var vad som hände. Är det inte fantastiskt.

"Eran" börjar sändas i SVT 28 december 2017 men finns redan nu att se i sin helhet på SVT Play.