Fotografen Tuija Lindström har gått bort

2:40 min

Fotografen och konstnären Tuija Lindström är död. I sitt arbete utforskade hon feministiska frågor på ett nyskapande sätt för svensk fotokonst.

Hör ett reportage om Tuija Lindström från 1990, under artikeln

Tuija Lindström föddes i Finland år 1950. 25 år gammal flyttade hon till Sverige och studerade vid Konstfack.  

Mellan 1992 och 2002 var hon professor vid Högskolan för fotografi och film vid Göteborgs universitet, och blev då Sveriges första kvinnliga professor i fotografi.

Konstnären Julia Peirone var elev till Tuija på 90-talet, och blev sedan kollega och god vän med henne. Hon beskriver hur Tuija förändrade skolan.

– Hon var framförallt en slags visionär. Från att ha varit en yrkesskola så gjorde hon det till en skola där hon uppmuntrade elever till att hitta sitt eget språk, hitta sin väg, säger Julia Peirone.

Fotografen Micke Berg träffade Tuija Lindström första gången i mitten av 80-talet. Sedan dess har de varit vänner.

Micke Berg beskriver Tuija som en person med väldig pondus och fantastisk humor.

 – Lite som Tage Danielsson på något vis. Fantastisk humor, men allt i botten var allvar. Det var ingen bullshit med Tuija, det var allvar, livet var allvarligt, säger fotografen Micke Berg. 

Ett av Touijas mest kända verk är Kvinnorna vid Tjursjön från 1991 med svartvita bilder av nakna kvinnor som flyter i en svart sjö.

Bildserien skildrade femininitet på ett sätt som var nytt i svensk fototradition.

– Jag brukar tänka på de där kvinnorna i Tjursjön. När jag ser de bilderna tänker jag på Tuija. Hon ligger där och känner sig lite befriad från all tyngd hon har släpat med sig från barndomen på något vis. Hon är otroligt saknad, säger Micke Berg.   

I ett porträtt i Kulturradion 1990 berörde Tuija Lindström själv den traumatiska barndomen då familjen splittrades och barnen placerades i olika fosterhem.

– Smärtan lämnar en ju aldrig, den byter kanske form. Det har blivit mer av ett accepterande av den ensamheten, som man kommer att få leva med hela livet. Jag tänker mycket på bilderna jag tagit tidigare: jag pendlar mellan det ljusaste och det mörkaste.

Tuija Lindström är representerad på bland annat Moderna museet i Stockholm, Huston art museum i USA och Finlands fotografiska museum i Helsingfors.

Tuija Lindström blev 67 år gammal.