Protestmarch för den fängelsedömda aktivisten Wu Gan
1 av 2
Bilden är från en protestmarch för aktivisten och preformance-konstnären Wu Gan som dömts till åtta års fängelse för att ha kritiserat den kinesiska regeringen på internet. Foto: Anthony Wallace/AP/TT
Mats Djurberg, generalsekreterare Svenska Unescorådet
2 av 2
Mats Djurberg, generalsekreterare Svenska Unescorådet Foto: Unesco

Kulturutövares frihet minskar enligt ny FN-rapport

Mats Djurberg: Den konstnärliga friheten är en grundläggande mänsklig rättighet
1:08 min

Konstutövares frihet minskar och attacker mot musiker och artister ökar runt om i världen. Detta är bara några av de saker som tas upp i en ny rapport från FN-organet Unesco.

– Kulturen och konsten är en viktig del av yttrandefriheten och den konstnärliga friheten är en grundläggande mänsklig rättighet för varje individ och därmed också för hela samhället. Att säkerställa de här rättvisa villkoren för konstnärer och kulturarbetare är ett sätt att möta och främja den här utvecklingen, säger Mats Djurberg, generalsekreterare för svenska Unescorådet om varför det är viktigt att värna om kulturutövarnas frihet.

Bland annat attackerades minst 430 artister eller musiker under 2016 jämfört med 90 stycken 2014 och kvinnliga kulturutövare är mer utsatta för hat och hot än män.

Rapporten heter "Re-Shaping Cultural Policies" och är andra delen av en rapportserie som följer upp Unescos Mångfaldskonvention från 2005.

Mats Djurberg menar att det är oroande att just kulturutövare men också journalister får en allt svårare situation på flera håll i världen.

– Det går väldigt hand i hand. Med ett högt antal fängslade journalister är det också ett högt antal fängslade konstnärer, det är ett väldigt tydligt mönster. Där är det ingen positiv utveckling på ett globalt plan utan där är det ju flera stora länder som har tagit steg tillbaka, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".