carolina falkholt
Penisen innan den målades över till vänster. Till höger en vaginamålning som fortfarande är kvar. Foto: Instagram, @carolinafalkholt

Falkholts penismålning i New York målades över

2:21 min

Konstnären Carolina Falkholt har väckt stor uppståndelse i Sverige med sina vagina-målningar. Nu har hon skapat diskussion även internationellt med penismålningen No time for balls i New York.

På julafton målade Carolina Falkholt en fyra våningar hög, erigerad penis på en husfasad i stadsdelen Lower East Side i New York. Hon fick uppdraget av konstnärsfonden The New Allen, som drivs av chefen för en restaurang i närheten av husväggen.

Men alla i området var inte lika förtjusta i jättepenisen. Efter att grannar klagat målades den över på onsdagen, på order av hyresvärden. Carolina Falkholt själv tycker dock att en del har missat poängen, till exempel föräldrar som inte vill att deras barn ska se verket.

– Kan man inte prata med sina barn om sexualitet och om kön, då är det riktigt allvarligt tycker jag. Om man inte som vuxen har ett språk kring sexualitet, säger hon på telefon från New York.

– Som barn upptäcker man det tidigt och är nyfiken och behöver input från de vuxna och jag tänkte att den här målningen skulle kunna hjälpa många att öppna upp och våga prata om det mer.

På en husfasad några kvarter från penismålningen har Carolina Falkholt målat en mer abstrakt vagina som fortfarande finns kvar. I Sverige har hon många gånger skapat debatt med sina stora vaginamålningar. Mest känd är kanske den på en skola i Nyköping som efter många turer till slut blev kvar i skolkorridoren.

Och Carolina Falkholt hoppas att verket No time for balls ska väcka debatt och dialog även efter att det målats över.

– Jag blev väldigt inspirerad under hösten och ville fortsätta den revolution som metoo startade i Sverige, och känner mig stärkt av det. Jag har pratat om de här jobbiga sexualrelaterade frågorna i min konst väldigt länge, och försökt hitta ett visuellt språk att prata om sexuella övergrepp med eftersom det varit i princip förbjudet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista