Boktrave
1 av 2
Gräsrotsfinansiering kan vara gynnsam för litteratur som vänder sig till en liten men entusiastisk publik. Foto: Henrik Montgomery/TT
Orvar Säfström är tillbaka i Karlstad för att presentera dataspelsmusik.
2 av 2
Orvar Säfström har tillsammans med sin medförfattare Jimmy Wilhelmsson valt att använda sig av gräsrotsfinansiering för att samla ihop pengar till sin nya bok. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio

Gräsrotsfinansiering lyckosam för nördig litteratur

0:54 min

Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson har specialiserat sig på att skriva coffe table-böcker för vad de själva kallar för nördar.

2015 släppte de boken "Äventyrsspel" som handlade om företaget som bland annat kom med rollspelet "Drakar och demoner".

När de nu ska skriva en ny bok, om den svenska rollspels-franchisen "Mutant", väljer de att samla ihop pengar genom gräsrotsfinansieringssajten Kickstarter. På mindre än ett dygn har de fått ihop dubbelt så mycket pengar än det satta målet på 150 000 kronor.

Orvar Säfström menar att här typen av böcker, som riktar sig till en liten men väldigt intresserad grupp, är lämplig för just den här typen av finansiering.

– Jag tror att den kommer att vara självklar, inte minst för den här typen av fan- och nörd-subkultur, där man kanske inte riktar sig till en enorm publik. Det är ingen Camilla Läckberg-bok som säljer i 30 miljoner exemplar, men den publik man riktar sig till är köpstark, målmedveten och känner sig väldigt starkt sammankopplad med de ämnen som vi skriver böcker om. Då kan man jobba utifrån det istället, säger Orvar Säfström och fortsätter:

– Man kan göra stora fina böcker och man kan ge ett mervärde till sina läsare. Man kan ha specialutgåvor med exklusivt omslag, man kan ha olika former av kringprodukter som också signalerar att man är en i det tidiga "backing"-gänget. Man har varit del av och är en viktig kugge i att det här över huvud taget blir av. Blir det inte en finansiering så blir det ingen bok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista