Musbokhandel av Anonymouse
1 av 4
Musbokhandel av Anonymouse. Foto: Moa Skimutis/SR
Teatro Reggiano
2 av 4
Teatro Reggiano. Foto: Moa Skimutis/SR
Teateraffishering av Anonymouse
3 av 4
Teateraffishering av Anonymouse. Foto: Moa Skimutis/SR
Konstverket har många detaljer
4 av 4
Konstverket har många detaljer. Foto: Moa Skimutis

Vilka är konstnärsgruppen Anonymouse?

Anonymouse: När vi var barn gillade vi att fantisera om en värld där små djur lever parallellt med oss
3:53 min

2017 var året då en anonym konstnärsgrupp satte Malmö på kartan med sina installationer i miniatyr. Men fortfarande är det ingen som vet vilka som står bakom verken. Moa Skimutis försökte ta reda på vem eller vilka Anonymouse egentligen är.

Det var för nästan exakt ett år sedan som det första konstverket i miniatyr dök upp på Malmös gator. Minirestaurangen Il Topolino med tillhörande nötbutik blev snabbt en internationell nyhet och bland andra BBC News riktade blicken mot södra Sverige.

Under våren kom uppföljaren Tjofsans Tivoli på Södra Förstadsgatan. Men även andra städer i Sverige har fått besök av konstnärsgruppens uppfinningsrikedom. I Borås dök butiken Pärlans tyger upp samt bensinstationen Dunken. Senaste alstret blev en pittoresk musbokhandel med tillhörande teater i centrala Malmö.

Men ingen verkar veta vilka Anonymouse är – och kanske är det tjusningen.

På Anonymouse instagramkonto finns en mejladress och efter ett tag får jag faktiskt svar på några av mina frågor. På frågan varför de har gjort dessa utsökta konstverk till Malmöborna svarar de:

– Vi tyckte att det fanns ett behov av nöjesinrättningar för Malmös gnagare. Och när vi var barn gillade vi att fantisera om en värld där små djur lever parallellt med oss. Vi använde saker vi tappat till helt andra saker. När vi byggde Il Topolino och Noix de vie på Bergsgatan trodde vi att ett par barn i kvarteret skulle se dem och tycka att det var charmigt, men det blev några fler.

Och finns det tankar om nya verk 2018?

– Jadå! Tidigare har vi varit lite tidsoptimistiska och lovat saker långt innan de blivit klara, men nu kommer det dröja ett tag för Malmö. Vi har blivit inbjudna att gästspela på andra orter under året som kommer. Och det tänkte vi försöka göra.

I slutet av mejlet står det: "Gott nytt år! Cheese out! Pärlan"

Peter Bengtsen, konsthistoriker och sociolog på Lunds universitet, har skrivit en avhandling om gatukonst i det offentliga rummet. Han tycker att anonymitet är en del av charmen i konstverket.

– Jag vill rubricera det som gatukonst. Andra gatukonstnärer har gjort liknande saker före Anonymouse. Det som är speciellt med de här installationerna är att de är extremt detaljerade.

Vet du vilka de är?

– Nej, det gör jag inte. Anonymiteten är ju ett villkor för att en ung konstnär ska kunna göra den här typen av arbete, säger Peter Bengtsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".