Ur avsnitt "Crocodile"
Ur avsnitt "Crocodile" Foto: Netflix
RECENSION – TV

Skruvade samhällsporträtt i högaktuella "Black Mirror"

2:53 min

Idag släpps den fjärde säsongen av den satiriska science fiction-serien "Black Mirror" på Netflix. Kulturredaktionens Eva Kopito ser sex fristående avsnitt dystopiska framtidsspaningar som ibland tappar fart, ibland träffar helt rätt.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Black Mirror"
Skapare: Charlie Brooker
Skådespelare: Georgina Campbell, Rosemarie DeWitt, Jesse Plemons m fl
Genre: Satir/skräck/sci fi

Teknikrysaren "Black Mirror" hyllas ofta som serien som siar om framtiden, med högaktuella teman och mörka slut.

Seriens skapare, den tidigare tv-kritikern Charlie Brooker, är fenomenal på att kombinera rå humor och baksidan av digitaliseringen, med sin uppdämda ilska över tv-branschens exploaterande innehåll.

Resultatet blir skruvade samhällsporträtt på temat näthat och teknik. En dystopisk framtidsspaning, ibland skrämmande lik verkligheten.

Och det slutar sällan lyckligt.

Tematiken i säsong fyra är högaktuell.

Med endast två dagar kvar på 2017 är det svårt att inte associera till det gångna året.

Samtliga sex nya avsnitt har en kvinnlig huvudroll som på ett eller annat sätt kämpar för upprättelse. Mot oövervinneliga strukturer och maktmissbruk.

Men formen för förtrycket är långt ifrån det mest uppenbara. Och kvinnorna är långt ifrån förebilder i avsnittens vitt skildra genrer.

Säsong fyra är som bäst vid två tillfällen, men har i övriga fall en tendens att tappa mening och fart.

Avsnittet "Arkangel" regisseras av Jodie Foster och skildrar en överbeskyddande mor som hittar en ny teknisk – och användarvänlig – lösning på den molande oron över sin dotter. En "god intention" blir snabbt ett djupt integritetskränkande verktyg.

Tyvärr är avsnittet "USS Callister" – som skildrar ett färgsprakande rymdäventyr med blinkningar till #metoo – mest en glad och käck version av "Star Trek". Jag vilseleds till Grotescos rymdsketcher och tappar koncentrationen.

Säsongens finalavsnitt "Black Museum" är allt jag förväntat mig.

En klaustrofobisk skräckkomedi. En ung kvinnas brutala hämnd. Nästan i nivå med hyllade "Get Out". Skurken är som hämtad ur "Mästaren och Margarita"; verbal och charmig övertygar han oss att sälja vår själ för lusten, längtan och teknikundrets skull.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista