TYSKLAND

Ny lag ska minska hatspridning i sociala medier

1:55 min

I Tyskland trädde en ny lag i kraft vid årsskiftet som ska minska spridningen av hat, hets och lögner i sociala medier.

Facebook och Twitter riskerar höga böter om de inte snabbt raderar innehåll som är uppenbart brottsligt.

Många kritiker hävdar att den omstridda lagen gör de kommersiella företagen till godtyckliga domare över yttrandefriheten.

Redan namnet på lagen är komplicerad, för att inte tala om hur den ska omsättas i praktiken. Från och med 1 januari ålägger den så kallade Nätverksgenomförandelagen alla sociala medieföretag med minst två miljoner användare i Tyskland att snabbt avlägsna kränkande och hätska inlägg.

Sådant med "uppenbart brottsligt" innehåll ska bort inom 24 timmar efter att det har anmälts. För övriga rättsvidriga inlägg och kommentarer gäller en frist på sju dagar. Det är inte uppenbart hur den skillnaden ska avgöras.

En bred front av kritiker, däribland journalister och jurister, vänder sig mot att rättsprövningen privatiseras och kommersiella intressen inom kort tid ska avgöra vad som är förenligt med den grundlagsskyddade yttrandefriheten. Enligt kritikerna är risken stor för censur, att Facebook, Twitter, Youtube och övriga hellre raderar för mycket än för lite för att slippa böter. I extremfall hotar straff på upp till 50 miljoner euro.

Lagen är ett svar på en intensiv debatt i Tyskland om ökad spridning av hat, hot och hets i sociala medier. Uppmaningar till frivillig sanering har inte fungerat. Företagen som tjänar stora pengar på att miljontals människor använder deras plattformar ska därför nu tvingas ta ansvar för att de också används för att sprida olagligt innehåll.

Bland politiker hörs det skarpaste motståndet längst ut till vänster och höger. Från högerpopulistiska Alternativ för Tyskland talades om slutet för rättsstaten sedan en av partiets ledare fick sitt twitterkonto avstängt under flera timmar. I vad som uppfattas som en uppenbar provokation skrev hon på nyårsnatten grovt nedsättande om muslimska män och utlöste så den första uppmärksammade reaktionen enligt den nya lagen.