Skådespelaren Johannes Brost är död

1:05 min

Den svenske skådespelaren Johannes Brost är död. "Han kämpade hårt och länge men klarade inte kampen mot cancern. Han fattas oss", skriver familjen i ett mejl till TT.

Johannes Brost avled på torsdagseftermiddagen på Skånes universitetssjukhus i sviterna av cancer.

– Jag fick precis höra och jag är otroligt bedrövad. Han var den soligaste personen både på och bakom scen. Han uppmärksammade alla och såg till att dehade det bra, säger skådespelaren Ola Forssmed som har jobbat med Johannes Brost.

– Så oerhört tråkigt, det var verkligen ledsamt att höra. Han trodde att han skulle bli frisk, säger Sissela Kyle som har spelat mot Johannes Brost i "Fröken Frimans krig" och regisserat honom i musikalen "Top hat" till TT.

Redan som ung fick Johannes Brost kontakt med teatervärlden genom sin mamma, Gudrun Brost, som var skådespelare i både på teater och på film.

Han utbildade sig till skådespelare vid Statens scenskola i Malmö och tog examen 1970. Med en roll i tv-serien "Rederiet" blev Johannes Brost Joker med hela svenska folket.

– Vi behövde en komisk karaktär, Joker, som motvikt till alla intriger och historier. Han gav verkligen rollen personlighet och charm. Jag tror att han blev väldigt folkkär för den stora publiken, säger Peter Emanuel Falck, manusförfattare och tv-serien "Rederiets" upphovsperson till TT.

Några år senare syntes han inte i rampljuset lika intensivt som under "Rederiet"-tiden. Men 2011 fick han en renässans med filmen "Avalon". Rollen som den åldrade festfixaren Janne gav honom en Guldbagge för bästa manliga huvudroll.

– Han kunde utstråla humor och sorg samtidigt. Han fick en andra vår på senare år, med bland annat "Bröllopsfotografen" och "Avalon" som var hans stora film, säger filmkritiker Björn Jansson.

– Jag tror att den rollen betydde enormt mycket. Det var en viss upprättelse. Det var många som uppfattade honom som en kändis under många år, vad det nu innebär. I "Avalon" fick han blomma ut och det blev så otroligt äkta eftersom det var skrivet för honom, säger Ola Forssmed.

Under åren har Johannes Brost medverkat i ett stort antal tv- och filmroller och har även setts på teaterscenen. När Ekot samtalade med tidigare kollegor är det ofta hans goda humör de främst minns.

– Det var en solstråle. Han var alltid på gott humör. Man älskade att ha honom omkring sig och han var alltid hundra procent bra i sina roller. Han var mångsidig och kunde allt, säger Eva Rydberg.

– Han var en otroligt varm person och skådespelare. Den här värmen som han utstrålade sken igenom i alla hans roller och det är en otrolig förlust att vi inte får se honom igen. Självklart tänker jag på hans närstående och beklagar förlusten otroligt mycket, säger skådespelarkollegan Helena Bergström, som spelade mot honom i "Änglagård" och "Black jack", till TT.

År 2016 intervjuades Johannes Brost av Sveriges Radios Katarina Hahr och fick svara på frågan om hur han ser på sin död.

– Ibland tänker jag "Hur ska det bli? Är jag borta då?" Jag tänker mest på mina barn, för jag är ju borta då. Men då har jag fyra barn och tre barnbarn som kan gräva en grop åt mig.

Johannes Brost blev 71 år gammal.