En feministsymbol med en filmrulle inuti.
1 av 2
Foto: Sebastian Folcker
Zoe Kravitz, from left, Reese Witherspoon, Laura Dern, and Shailene Woodley arriv
2 av 2
Kvinnorna i svartklädd protest, men det verkar kunna ta ett tag innan jämställdhetsdebatten ger effekt Foto: Richard Shotwell

En av 22 regissörer i USA är kvinnor

1:01 min

En ny rapport från Annenberg universitet visar att Hollywood har mycket kvar att göra när det kommer till könsfördelningen bland filmregissörer.

Varje år undersöker Annenberg universitet i södra Kalifornien hur det står till med representationen bland filmregissörer i USA. Årets rapport visar att det inte verkar gå särskilt fort framåt på jämställdhetsområdet.

1 100 filmer som gjorts under de senaste 11 åren har studerats, och bland dem kan konstaterats att 4 procent regisserats av kvinnor.

Under 2017 var 7,3 procent av filmerna regisserade av kvinnor, men det är inte ett tecken på att det håller på att bli mer jämställt. Den största andel kvinnliga regissörer hittas nämligen tio år tillbaka i tiden, då kvinnorna utgjorde 8 procent. Och den siffran är snarare ett trendbrott i statistiken.

Sedan dess har antalet kvinnliga regissörerna legat ganska stabilt runt ungefär 4 procent. Vilket även gäller för de senaste fem åren då genomsnittet för antal kvinnliga regissörer är 4,5 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista