Den franske författaren Louis-Ferdinand Destouches, även känd som Céline.
Foto: AFP

Nyutgivning av Célines verk möts av kritik

2:20 min

Célines verk är planerat att återutges i Frankrike, men vissa vill att den nya upplagan förses med en förklarande kommentar och ett ideologiskt sammanhang eftersom verken har antisemitisk innehåll.

I Frankrike har det uppstått en debatt kring frågan om böcker med antisemitiskt innehåll ska kunna ges ut på nytt utan kommentarer om det stötande innehållet.

Det är bokförlaget Gallimard som har planerat utgivningen som har skapat debatt.

Författaren Céline eller Louis-Ferdinand Destouches som han egentligen hette, avled 1961. Han är en av Frankrikes mest lästa och översatta författare, känd för sin realism och sitt djärva språk. Men han var också politiskt kontroversiell och antisemit.

Utgivningen nu gäller det som tidningen L'Express kallar "tre fruktansvärda verk" "Bagatelles pour un massacre" (1937), "L'Ecole des cadavres" (1939) och "Les Beaux Draps" (1941). De är antisemitiska och nazistiska pamfletter.

Céline själv ville inte att verken skulle ges ut på nytt. Men författaren till en biografi om Céline, François Gibault anser att tiden är mogen för en återutgivning i Frankrike.

I själva verket gavs böckerna ut i Kanada, 2012, där edet är möjligt utan tillstånd, 50 år efter författarens död. I Frankrike är det 70 år som gäller.

Célines änka, Lucette Destouches, idag 105 år gammal, stoppade då att den kandensiska upplagan såldes i Frankrike, men har nu gett sitt tillstånd till en ny upplaga.

Nyligen kallades Gallimards förläggare upp till en tjänsteman i den franska regeringen som önskar att den 

Men det tycks inte initiativtagarna, som är historiker och Célineexperter, vara intresserade av. Enligt tidningen Le Monde anser de att Célines verk förtjänar att ges ut på nytt i sin helhet. Texterna är redan spridda på nätet och de anser att publiken är mogen att själv bedöma texterna utan kommentarer, precis som i Kanada, där det inte blev någon debatt.

Men den kände nazistjägaren Serge Klarsfeld är av en annan åsikt. Han hotar med att stämma bokförlaget om utgivningen blir av och han får stöd av ett antal politiker och historiker.

Ett alternativ är att man väntar med en återutgivning till år 2032 – då har det gått 70 år sen Céline dog och då kan flera ge ut böckerna i Frankrike både med och utan utförligare kommentarer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista