Mats Nileskär släpper 40 år av soulintervjuer
Mats Nileskär släpper 40 år av soulintervjuer Foto: Moa Skimutis/SR

Mats Nileskär - 40 år av soulsnack

3:16 min

Kärlek till soulen och att tjata sig till intervjuer. Det var så det började när Mats Nileskär tog bussen till Berlin för att göra sin första intervju med Stevie Wonder.

– Jag hade ingen budget för att åka och göra intervjuer. Så jag fick bekosta allt själv. Ingen trodde att jag skulle få den intervjun, för han hade inte gjort en intervju på ett antal år. Men efter det fick jag en resebudget av Sveriges Radio. Det tycker jag var ganska bra, säger Mats Nileskär.

Han berättar att han känner sig helt befriad från nervositet i intervjusituationer.

– Jag har kommit till en insikt att ingenting kan gå fel. Och skulle något gå fel så kan det vara det bästa som har hänt dig. Skulle artisten bli sur eller gå därifrån, fantastiskt! Det kan bli väldigt bra radio. Skulle artisten börja slåss eller bli? Ännu bättre radio.

Har det hänt?

– Det klassiska är Whitney Houston som lämnade. Det är långt tillbaka, 1990. Jag hade kommit från Bronx, New York och åkte direkt till Munchen. Jag ville inte komma därifrån med en utslätad Whitney-intervju.

Först gjorde Mats Nileskär en regelrätt intervju på en timme, sen tog han till en rätt kritisk fråga.

– Så när det var fem minuter kvar sa jag det som nog alla tänkte: Whitney du har världens bästa röst och ibland känns det som du slösar bort den på den här typen av material. Och då blev hon ganska så irriterad, säger Mats Nileskär och fortsätter:

– Jag tror jag tryckte på en öm punkt. För jag tror att hon höll med.

Vad sa hon då?

– Det går att lyssna på i en framtida podd. Hon reste sig upp och gick och tackade alla sina fans. Jag ville tränga in i det innersta. Hon var inte riktigt med på det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista