Regissören Guy Ritchie.
Regissören Guy Ritchie jobbar just nu med filmen "Aladdin". Foto: Marta Ovod

Vita skådespelare sminkades mörka i nya Aladdin

2:26 min

Rykten har gått om att vita statister sminkats bruna på inspelningen till Disneys nya otecknade film om Aladdin. I dagarna erkände Disney att vissa vita personer som syns i filmen har sminkats för att bli mer lika sina arabiska och asiatiska medspelare.

Rykten har varit ihärdiga sen början av filminspelningen av nya Aladdin om att vita statister ska ha sminkats bruna.

Regissören Guy Ritchie har inte velat uttala sig, men nu bekräftar Disney för Sunday Times att ryktena stämmer. Bolaget säger till tidningen att de "gav vita personer mörkare hy för de roller som krävde särskild kompetens och som inte gick att hitta i den asiatiska befolkningen", i närheten av Longcross Film Studios utanför London där filminspelningen just nu pågår.

Enligt vad Disney sagt var det bland annat vita stuntmän, dansare och kamelskötare som blivit brunare med hjälp av smink för att passa in i scener med mycket folk.

Bafta-nominerade Tv-regissören Riaz Meer har kallat händelsen för "en skymf mot hela filmindustrin". Han säger också att "det inte finns en chans att det inte gått att anställa asiatiska statister för att möta filmens krav".

Disney är dock nogranna att poängtera för Sunday Times att filmens skådespelarensemble är den med hittills störst mångfald i filmbolagets historia.

Den nya Aladdin-filmen är en av många filmer i Disneys kommande kavalkad av otecknade remakes på sina tecknade klassiker. Utöver Aladdin har filmbolaget bland annat presenterat att Lejonkungen, Dumbo och Mulan är på gång.

Det återstår att se om Aladdin och Jasmin återigen får ta den flygande mattan genom molntäcket över Agrabah, men klart är att filmen rört upp känslor innan den ens är färdiginspelad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista