Hanteringen av museiföremål väcker debatt i Tyskland

1:57 min

Det pågår en intensiv debatt i den tyska museivärlden om hur museiföremål från tidigare kolonier ska hanteras. Chefen för Stiftelsen för Preussiska kulturegendomar har efterlyst en lösning.

Nästa år öppnar, vad de ansvariga här beskriver som den största och mest betydelsefulla kulturverksamheten i Berlin. Uppkallat efter vetenskapsmannen och upptäcktsresanden Alexander von Humboldt, ska Humboldt-forum bli den nya medelpunkten för världskultursamlingar som idag är utspridda på flera håll. 25 000 objekt ska flyttas till det nybyggda muséet.

Hela projektet har kantats av högljudd kritik. Först mot det kontroversiella bygget, en dyr och otidsenlig rekonstruktion av Berlins gamla stadsslott, residens för preussiska kungar och tyska kejsare. På senare tid har fokus skiftat mot innehållet. Kritiker hävdar att det gjorts alldeles för lite för att utröna föremålens ursprung. Kulturstiftelsen beskylls för att inte på allvar vilja ta itu med Tysklands koloniala historia och bara halvhjärtat ägna sig åt proveniensforskning. Under åren 1884 till 1918 hörde Tyskland till Europas stora kolonialmakter och en betydande del av objekten härrör från den tiden.

Den kritiserade chefen, Hermann Parzinger, svarar att det är en internationell angelägenhet att dra upp gemensamma riktlinjer för hur man ska hantera föremål och mänskliga kvarlevor från tidigare kolonier. Han jämför med överenskommelsen som träffades i Washington för tjugo år sedan om hanteringen av nazisternas konststölder och efterlyser en motsvarande konferens i Europa.

Det handlar inte först och främst om att återbörda föremålen, enligt Parzinger. Det är en moralisk plikt att klarlägga ursprunget och att gemensamt med ursprungsländerna avgöra hur vi ska visa upp föremålen och vad vi ska berätta om dem, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista