Författaren Jonas Brun.
"Ingen jämfört med dig" heter Jonas Brun nya roman. Foto: Sara Mac Key

Jonas Brun låter tomheten tala

2:33 min

Romanprisvinnaren Jonas Brun är tillbaka med en ny roman. "Ingen jämfört med dig" handlar om ung kärlek som lämnar outplånliga spår.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Författare: Jonas Brun
Titel: Ingen jämfört med dig

Jonas Brun skriver om kärleken som både svider och är len. Nu är det 16-åriga Stewe som har ett förhållande med John en surrande varm sommar, kanske i början av 90-talet. Kroppar och sex, begär och kärlek bland dammiga klänningar i ett övergivet hus. Det handlar också om den skam deras svettiga utbyte av kroppsvätskor innebär. Om denna kärlek går inte att berätta. Den slutar med en katastrof. Jonas Brun fångar Stewe just i steget mellan ung och vuxen, i den glipa där världen öppnar sig. Orden är sparsamt använda för att beskriva det som händer honom. Dubbelt radavstånd i de knapphändiga dialogerna, men mycket blir ändå sagt. På många boksidor är det så luftigt rent grafiskt att jag måste hejda mig för att inte läsa på för fort.
Parallellt med kärlekssommaren löper historien om när John oväntat dyker upp hemma hos Stewe 20 år senare och undrar: Har du som jag aldrig kunnat glömma? Vilken skuld bär vi egentligen på och vad ska vi göra med den?

Precis som i romanen "Skuggland" lämnar alltså Jonas Brun många skrymslen lediga åt läsarens fantasi att fylla. Jag gillar den metoden. I "Skuggland" balanserade han skickligt mellan mystik och det som behövde berättas för att gestalta psykologiska processer. I "Ingen jämfört med dig" är det på gränsen till att bli för tomt, framför allt i mötet mellan de äldre versionerna av Stewe och John. Då är de vuxna i ett annat liv, så vad står på spel och vad finns kvar av de två tillsammans? Här har Jonas Brun minimerat kommunikationen - och informationen. Åtminstone min fantasi och samarbetsvillighet räcker inte riktigt till för att kompensera så att romanen ska få en hel kropp.

Till sist smyger Jonas Brun in en liten ledtråd som är avgörande för hur berättelsen om Stewe och John kommer att sluta och just den detaljen räddar ändå min läsning.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista