Veckans ord: Cringe

3:53 min

När ordet pinsamt inte längre räcker till finns nu möjlighet att i stället använda det engelska uttrycket "cringe" som letat sig in på nyordslistan. Nina Asarnoj försöker.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Att ens använda eller uttala ordet cringe är cringe i sig. Pinsamt. Cringe är att vara vuxen och klampa in i tonårsrummet och stjäla någon annans språk. Att prata om begreppet cringe är att vara tondöv nog att närma sig ett uttryck och nätfenomen som tillhör de yngre. Eller att försöka tala med bönder på bönders vis som vi oldies säger.

Bara detta att cringe egentligen är ett engelskt ord som kan betyda krypa ihop, svansa eller rulla sig i stoftet, är provocerande i sig. Ett engelskt ord i svenska språket! Att cringe nu hamnat på nyordslistan 2017 kommer garanterat reta upp den äldre generationen. Det vill säga folk över 23.

På nyordslistan översätts cringe med ”pinsam” och i det förklarande exemplet från Göteborgsposten den 26 maj 2017 står det: ”Jag förstår till och med att jag som förälder är cringe nästan jämt”. På nittonhundratalet kunde en sådan reflektion över föräldraskapets låga status bland tonåringar använda ordet "töntig". Det gör kulturjournalisten Maria Edström när hon reflekterar över föräldraskapets villkor i radioprogrammet "Snäckorna på Smögen" från 1996.

Här är alltså den moderna motsvarigheten till töntig, adjektivformen av cringe, nämligen cringeig. Det är till exempel väldigt cringeigt att prata i radio om språkliga fenomen på Youtube. Samtidigt är själva känslan inte åldersrelaterad. Mänsklig interaktion riskerar alltid att haverera.  Den svenske youtubern PewDiePie uttrycker det i en video där han analyserar pinsamma ögonblick på spelmässan E3. Han menar att cringe också innehåller medkänsla och medlidande med dem som gör bort sig.

På Youtube är cringe moments en egen genre, långa montage av pinsamma situationer, ihopklippta pinsamheter i långa rader, cringe compilations, ett oräkneligt antal scener från mässor och tv-program och amatörvideor med stela tystnader, misslyckade handskakningar, falsksång och ocoola danssteg. Och där utmaningen ligger i att inte cringea, gå upp i atomer av pinsamhet, det vill säga verbformen av cringe. Eller som nittonhundratalsmänniskorna skulle säga: ”ta fram skämskudden”.  

Den vuxna motsvarigheten till cringe är skam. En känsla som ligger långt bortom skämskuddar och high fives som missar målet. Skam är att vilja krypa ur sitt eget skinn för gott och förintas. Kanske är cringeövningarna på Youtube helt enkelt en hälsosam lekskola för sådana känslor?

Veckans ord: Cringe, översättning "pinsam" (sub. cringe, adj. cringeig, verb: cringea. Används även som utropsord: Cringe!)

Veckans ord

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista