KULTURNYTT GRANSKAR KOMMUNERNAS KULTURPOLITIK

Kommunerna som satsar på kultur

2:43 min

Trots att vänsterstyrda kommuner dominerar bland dem som dragit ner mest på kultur per invånare, är de också överrepresenterade bland kommunerna som ökat mest.

Karta: Så mycket pengar lägger din kommun på kultur

I topp tre på listan över de av landets kommuner som ökat sina kulturkostnader mest ligger värmländska Storfors kommun, där Hans Jildesten (S) är kommunalråd.

– Dels har vi en helt nyrenoverad biograf. Du kan dansa zumba, måla, uttrycka dig i olika konstformer. Sedan har vi skaparverkstäder också, berättar han.

Storfors kommun, som är en av de kommuner som lägger mest pengar på kultur per invånare i hela landet, lägger idag nära 500 kronor mer på kultur per person jämfört med 2014. Bara två kommuner har ökat mer under samma period, Arjeplog och Sorsele.

Du kan dansa zumba, måla, uttrycka dig i olika konstformer...

Enligt kommunalrådet Hans Jildesten har kultur tidigare varit ett underprioriterat politikområde i Storfors. Därför har man, med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vid makten, satsat extra på kulturen och särskilt på kulturskolan sedan förra valet, något som delvis finansierats av de statliga bidrag som kommunen fått för sitt flyktingmottagande.

Och det är en satsning som har stöd över blocken. Enligt Håkan Larsson, centerpartistiskt oppositionsråd i Storfors, bidrog hans parti till att kulturbudgeten blev ännu större.

– Tack vare att vi tyckte att landsbygden skulle få en del av upprustningen så blev det lite mer till kulturen. Det behövs ju inte mycket i en liten kommun för att det ska öka ganska drastiskt, säger han.

Men vad är det egentligen som får en kommun att välja att satsa extra på kultur?

Enligt Louise Andersson, kulturpolitisk expert på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), kan flera förklaringar ligga bakom.

– Det kan ju bero på ideologiska överväganden, alltså politiska ambitioner som man har i en viss kommun, men det kan också handla om vilka förutsättningar man har i kommunen. Var ligger man i landet, hur långt har man till större städer, är man själv en stor stad, flyttar folk till kommunen eller från kommunen?

Vad är goda förutsättningar för att en kommun ska satsa på kultur?

– Det ena är såklart att det finns politiska mål och en god samverkan, dels lokalt mellan kommunens företrädare, organisationer och föreningar, men också att den nationella nivån stödjer kommunernas arbete genom att utgå ifrån att det är olika förutsättningar på olika platser i landet.

Det handlar om vilka förutsättningar man har i kommunen.

I Storfors kommer kulturbudgeten inte att öka igen på ett tag. Hans Jildestens förhoppning är att området trots det inte trillar av dagordningen.

– Det pratas alldeles för lite om kultur inom politiken över huvud taget, tycker jag. Det är ju en av de där sakerna som gör att människor växer och mår bra, säger han.

FAKTA. Så mycket pengar lägger kommunerna på kultur

Överlag lägger Sveriges kommuner allt mer pengar på kultur per invånare. År 2016 lade 211 av 290 kommuner mer pengar på kultur per invånare jämfört med 2014. Enligt en enkät som Kulturnytt har skickat ut, uppger 41 procent av kommunerna att ökningen dessutom fortsatte mellan 2016 och 2017.

Kulturens andel av kommunernas totala verksamhetskostnader har dock minskat över tid, från 2,43 procent av budgeten 2007 till 2,23 procent 2016.

Kommunerna som lägger mest pengar på kultur per invånare:

1 Umeå: 2 686 kr
2 Emmaboda: 2 042 kr
3 Storfors: 1 957 kr
4 Arjeplog: 1 898 kr
5 Trollhättan: 1 887 kr

Kommunerna som lägger minst pengar på kultur per invånare:

1 Lekeberg: 584 kr
2 Solna: 594 kr
3 Täby: 620 kr
4 Högsby: 625 kr
5 Gullspång: 641 kr

Kommunerna som lägger mest pengar på kultur sett till andel av budgeten:

1 Umeå: 5,2 % av budgeten
2 Emmaboda: 4,2 % av budgeten
3 Vara: 3,7 % av budgeten
4 Trollhättan: 3,5 % av budgeten
5 Storfors: 3,4 % av budgeten

Kommunerna som lägger minst pengar på kultur sett till andel av budgeten:
 
1 Överkalix: 1,1 % av budgeten
2 Högsby: 1,2 % av budgeten
3 Gullspång: 1,2 % av budgeten
4 Lekeberg: 1,2 % av budgeten
5 Filipstad: 1,2 % av budgeten

Kommunerna där kulturkostnaderna per invånare ökat mest sedan 2014:

1 Arjeplog: Ökat med 604 kr
2 Sorsele: Ökat med 500 kr
3 Storfors: Ökat med 472 kr
4 Askersund: Ökat med 419 kr
5 Upplands-Bro: Ökat med 404 kr

Kommunerna där kulturkostnaderna per invånare minskat mest sedan 2014:

1 Vimmerby: Minskat med 457 kr
2 Malmö: Minskat med 411 kr
3 Dorotea: Minskat med 262 kr
4 Timrå: Minskat med 245 kr
5 Älmhult: Minskat med 229 kr

Källa: Myndigheten för kulturanalys/SCB

FAKTA. Så har vi gjort undersökningen

Statistiken som ligger till grund för inslagen och kartan har vi hämtat från Myndigheten för kulturanalys/SCB och SKL. Kartan har vi tagit fram tillsammans med Digitala insatsstyrkan på Sveriges Radio. Under hösten skickade vi också ut en enkät till samtliga 290 kommuner i Sverige, för att få en bild av det kulturpolitiska läget runt om i landet. 84 procent av kommunerna svarade helt eller delvis på enkäten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.