Kulturhuset Väven med Umeå stadsbibliotek.
1 av 2
Kulturhuset Väven med Umeå stadsbibliotek. Foto: Joakim Silverdal/Sveriges Radio
Tomas Wennström (S), ordförande i kulturnämnden i Umeå kommun.
2 av 2
Tomas Wennström (S), ordförande i kulturnämnden i Umeå kommun. Foto: Joakim Silverdal/Sveriges Radio
KULTURNYTT GRANSKAR KOMMUNERNAS KULTURPOLITIK

Biblioteken bland kommunernas kulturvinnare

2:39 min

De kommunala biblioteken och kulturskolorna har fått mer pengar. Samtidigt fortsätter kommunernas stöd till studieorganisationer att minska.

Karta: Så mycket pengar lägger din kommun på kultur

Sedan förra valet lägger de svenska kommunerna 225 000 000 kronor eller fem procent mer på bibliotek. Om man bortser från verksamhetsområdet "Allmän kulturverksamhet", är biblioteken därmed det specifika kulturområde som ökat mest under mandatperioden*.

Allra mest har man satsat i Umeå. Kommunen har landets största kulturbudget sett till antal invånare, och mer än hälften av denna läggs på bibliotek.

En motiverad prioritering, menar Tomas Wennström, socialdemokrat och ordförande i kommunens kulturnämnd.

– Biblioteken är själva basen i kulturlivet. De blir mer och mer inte bara utlåning av böcker utan en mötesplats, med allt från sagostunder för barn, teater, människor som söker i datorer... Biblioteken är mycket mer idag så det är väldigt mycket mer människor som besöker dem, säger han.

Biblioteken är själva basen i kulturlivet.

Ökningen förklaras till stor del av att kommunen invigt ett nytt stadsbibliotek i det nya, centralt belägna kulturhuset Väven. Men det betyder inte att närbiblioteken på landsbygden har fått lida, hävdar Tomas Wennström.

– Många kommuner har lagt ner närbibliotek och mindre bibliotek. Det har vi inte gjort i Umeå och det ska inte heller ske, det sade vi redan från början.

Också landets kommunala kulturskolor sällar sig till de vinnande kulturområdena och har fått mer pengar sedan 2014.

Försämringen fortsätter år för år.

Men ett område går emot trenden. Kommunernas stöd till studieorganisationer har minskat med drygt 2 miljoner kronor eller en halv procent sedan 2014 – något som inte är unikt för den här mandatperioden. Sedan 1992 har kommunbidragen till studieorganisationer mer än halverats. Och räknar man med inflation, handlar det snarare om en nedskärning med två tredjedelar, enligt Studieförbundens generalsekreterare David Samuelsson.

– Försämringen fortsätter år för år. Varje år är det inte så mycket men över tid byggs en stark nedskärning upp. Det är väldigt allvarligt, säger han.

Enligt David Samuelsson beror nedskärningen inte bara på ekonomiskt pressade kommuner, utan också på en nedvärdering av ideellt organiserat kulturutövande för vuxna – något som han tror kan leda till en utarmning av det lokala kulturlivet i stort.

– I de mindre kommunerna finns ett svagt kulturutbud, och mycket av det kulturutbud som finns kommer från de ideella krafterna. Om de möjligheterna försämras, centraliseras och reduceras till det professionella så är det en jättestor brist.

* Löpande priser. Anpassat till 2016 års priser handlar det om en ökning med 180 miljoner kronor för biblioteken och 186 miljoner kronor för kulturskolorna. Biblioteken var det största kulturområdet både 2014 och 2016.

FAKTA. Så mycket pengar lägger kommunerna på kultur

Överlag lägger Sveriges kommuner allt mer pengar på kultur per invånare. År 2016 lade 211 av 290 kommuner mer pengar på kultur per invånare jämfört med 2014. Enligt en enkät som Kulturnytt har skickat ut, uppger 41 procent av kommunerna att ökningen dessutom fortsatte mellan 2016 och 2017.

Kulturens andel av kommunernas totala verksamhetskostnader har dock minskat över tid, från 2,43 procent av budgeten 2007 till 2,23 procent 2016.

Kommunerna som lägger mest pengar på kultur per invånare:

1 Umeå: 2 686 kr
2 Emmaboda: 2 042 kr
3 Storfors: 1 957 kr
4 Arjeplog: 1 898 kr
5 Trollhättan: 1 887 kr

Kommunerna som lägger minst pengar på kultur per invånare:

1 Lekeberg: 584 kr
2 Solna: 594 kr
3 Täby: 620 kr
4 Högsby: 625 kr
5 Gullspång: 641 kr

Kommunerna som lägger mest pengar på kultur sett till andel av budgeten:

1 Umeå: 5,2 % av budgeten
2 Emmaboda: 4,2 % av budgeten
3 Vara: 3,7 % av budgeten
4 Trollhättan: 3,5 % av budgeten
5 Storfors: 3,4 % av budgeten

Kommunerna som lägger minst pengar på kultur sett till andel av budgeten:
 
1 Överkalix: 1,1 % av budgeten
2 Högsby: 1,2 % av budgeten
3 Gullspång: 1,2 % av budgeten
4 Lekeberg: 1,2 % av budgeten
5 Filipstad: 1,2 % av budgeten

Kommunerna där kulturkostnaderna per invånare ökat mest sedan 2014:

1 Arjeplog: Ökat med 604 kr
2 Sorsele: Ökat med 500 kr
3 Storfors: Ökat med 472 kr
4 Askersund: Ökat med 419 kr
5 Upplands-Bro: Ökat med 404 kr

Kommunerna där kulturkostnaderna per invånare minskat mest sedan 2014:

1 Vimmerby: Minskat med 457 kr
2 Malmö: Minskat med 411 kr
3 Dorotea: Minskat med 262 kr
4 Timrå: Minskat med 245 kr
5 Älmhult: Minskat med 229 kr

Källa: Myndigheten för kulturanalys/SCB

FAKTA. Så har vi gjort undersökningen

Statistiken som ligger till grund för inslagen och kartan har vi hämtat från Myndigheten för kulturanalys/SCB och SKL. Kartan har vi tagit fram tillsammans med Digitala insatsstyrkan på Sveriges Radio. Under hösten skickade vi också ut en enkät till samtliga 290 kommuner i Sverige, för att få en bild av det kulturpolitiska läget runt om i landet. 84 procent av kommunerna svarade helt eller delvis på enkäten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista