Den österrikiske författaren Joseph Roth.
Den österrikiske författaren Joseph Roth.

Den mångsidiga Joseph Roth åter aktuell

9:57 min

Den österrikiske författaren Joseph Roths storslagna släktkrönika "Radetzkymarschen" har getts ut på nytt och "Den stumme profeten" har fått en nyöversättning. Gunnar Bolin har läst.

Joseph Roth är uppväxt i det habsburgska Galizien 1894 och fick sitt stora genombrott med boken "Job" 1930. Tre år senare kom hans mest kända verk, "Radetzkymarschen", som nyligen gavs ut igen på svenska.

– När jag har gått tillbaka och kollat gamla pressklipp har flera av Joseph Roths verk getts ut igen ända sedan 2010. Det verkar som att vi är allt mer intresserade av att förstå den tyskspråkiga kulturen och politiken före 1933. Det kommer ganska mycket tyskspråkiga klassiker i nyutgåvor, säger Gunnar Bolin.

Sett till de senaste årens utgivning av Roth är det en mångsidig författare. "Den stumme poeten" gavs ut postumt trots att det inte var den sista boken han skrev.

– Jag tycker att det är en fantastisk historia. Det är en isande och emellanåt satirisk skildring av den ryska revolutionen och hur det ledde fram till Stalins utrensningar, säger Gunnar Bolin.

Släktkrönikan "Radetzkymarschen" förtjänar en plats bland de stora europeiska klassikerna, tycker Gunnar Bolin och något som lyfter Roths språk är just detaljerna.

– De här fantastiska, ögonblickliga, bilderna gör att även den något spretigare "Den stumme profeten" är en fröjd att läsa.

 Vilken bok ska man börja med om man vill läsa Roth?

– Mest lättläst är "Job" som påminner om Isaac Bashevis Singer. Men "Radetzkymarschen" är trots allt klassikern, säger Gunnar Bolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista