Catherine Deneuve.
Foto: Markus Schreiber/TT

Franska kulturpersoner i upprop mot metoo-rörelsen

Ekots korrespondent om uppropet och motreaktionerna
1:57 min

Skådespelaren Catherine Deneuve är en av de runt hundra kulturpersoner som i ett uppmärksammat upprop i franska tidningen Le Monde kritiserar metoo-rörelsen.

Bland kvinnor som Ekot träffat i Paris är reaktionerna blandade. Muriel Taylor gillade inte alls innehållet i artikeln. Hon anser att det är konservativa kvinnor som har undertecknat artikeln och de har kanske aldrig varit i svårigheter.

Själv är Muriel Taylor en av många franska kvinnor som i sociala medier har offentliggjort namnet på en man som trakasserat henne.

– Jag tvekade inte att skriva namnet eftersom män som beter sig som svin mot kvinnor bör känna sig oroliga, säger hon.

Den artikel hon talar om är undertecknad av 100 franska kvinnor inom kultursektorn, bland dem skådespelaren Catherine Deneuve.

De anser att #metookampanjen och den franska motsvarigheten #Balancetonporc anklagar män som inte har en möjlighet att försvara sig.

Medan kvinnorna tar avstånd från övergrepp som våldtäkter så anser de att kampanjerna blandar ihop flirtande med sexuella trakasserier och att det är fråga om moralpanik som hotar kvinnors sexuella frihet.

En motreaktion kom genast. På webbplatsen Franceinfo skriver ett 40-tal kvinnor att "varje gång som kvinnors rättigheter tar ett steg framåt, så uppträder motståndare."
Skribenterna arbetar i organisationer mot sexuella trakasserier eller kallar sig "militanta feminister."

De anser att de 100 kvinnornas debattartikel banaliserar sexuella trakasserier. "Att acceptera förolämpningar är detsamma som att acceptera våld," skriver de.

Clemence Latounnerie kallar sig feminist, men vill inte avfärda de 100 kvinnornas debattartikel helt.

– Jag tänkte att det var kvinnor av en äldre generation som skrev den och att de utelämnade mycket, men det är en artikel som jag tänker läsa igen, säger hon och tillägger att hon inte gillar en alltför aggressiv feminism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".