KULTURNYTT GRANSKAR KOMMUNERNAS KULTURPOLITIK

Vanligare att vänsterkommuner drar ner på kultur

2:52 min

7 av de 10 kommuner där kulturutgifterna minskat mest per invånare sedan förra valet är vänsterstyrda. I Malmö, som styrs av S och MP, har varje invånare fått drygt 400 kronor mindre i kultursatsningar under mandatperioden.

Karta: Så mycket pengar lägger din kommun på kultur

I år väntar nedskärningar, det tror oppositionskommunalrådet Hanna Thomé (V).

– Min farhåga är att färre Malmöbor kommer att få ta del av kultur. Det spelar en väldigt stor roll för Malmö och hela samhällsutvecklingen.

Det är något större risk att den som bor i en vänsterstyrd kommun har fått mindre kultur sedan förra valet, än den som bor i en kommun som styrs av Allianspartierna eller av en blocköverskridande lösning.

Det visar Kulturnytts genomgång av statistik från SCB och Myndigheten för kulturanalys från 2014 till 2016. Av de vänsterstyrda kommunerna har ungefär en tredjedel minskat på kulturutgifterna per invånare, jämfört med en fjärdedel av de alliansstyrda och blocköverskridande.

Kulturen är en viktig del i att klassklyftorna inte får större konsekvenser.

Malmö, som styrs av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, är en av de 78 kommuner där medborgarna fått mindre kultursatsningar per person sedan valet.

Hanna Thomé, oppositionskommunalråd för Vänsterpartiet, säger att det är en konsekvens av att man inte har tagit tillräcklig hänsyn till att Malmö har vuxit – och inte heller anpassat kulturbudgeten till ökade kostnader.

– Det tror jag handlar om att man inte ser kulturens värde. Vi har en väldigt fattig befolkning i Malmö. Och kulturen är en viktig del i att de oerhörda klassklyftor som vi har inte får än större konsekvenser än de redan har, säger Hanna Thomé.

Det stämmer inte att Malmöborna fått mindre kultursatsningar sedan förra valet, enligt kulturnämndens ordförande Sylvia Björk (S). De minskade nettokostnaderna för kultur under mandatperioden är en effekt av att de två helägda bolagen Malmö Live och Malmö stadsteater inte längre ligger under kulturförvaltningen, vilket gör att budgeten ser ut att ha minskat.

Man måste göra avvägningar: Var gör pengarna mest nytta just det här året?

Och några nedskärningar är inte aktuella, säger Sylvia Björk. Nämnden fick sju miljoner kronor mindre från kommunens totala budget än den begärt, pengar som bland annat skulle kompensera för befolkningsökningen. Men det kommer inte att märkas i stans kulturutbud, säger hon.

– Man kan inte rakt av säga att det är nedskärningar. Det är tråkigt att vi inte har fått den uppräkningen, men man måste också se budgeten i Malmö stad i sin helhet.

Och där, säger Sylvia Björk, har Malmö lagt en större satsning på skola och utbildning. Utanför kulturbudgeten ingår också en kultursatsning för förskolebarn.

– Om man som vi i Malmö har fått en ökad befolkning, ett ganska stort tryck, då får man också göra avvägningar: Var gör pengarna mest nytta just det här året?

FAKTA. Så mycket pengar lägger kommunerna på kultur

Överlag lägger Sveriges kommuner allt mer pengar på kultur per invånare. År 2016 lade 211 av 290 kommuner mer pengar på kultur per invånare jämfört med 2014. Enligt en enkät som Kulturnytt har skickat ut, uppger 41 procent av kommunerna att ökningen dessutom fortsatte mellan 2016 och 2017.

Kulturens andel av kommunernas totala verksamhetskostnader har dock minskat över tid, från 2,43 procent av budgeten 2007 till 2,23 procent 2016.

Kommunerna som lägger mest pengar på kultur per invånare:

1 Umeå: 2 686 kr
2 Emmaboda: 2 042 kr
3 Storfors: 1 957 kr
4 Arjeplog: 1 898 kr
5 Trollhättan: 1 887 kr

Kommunerna som lägger minst pengar på kultur per invånare:

1 Lekeberg: 584 kr
2 Solna: 594 kr
3 Täby: 620 kr
4 Högsby: 625 kr
5 Gullspång: 641 kr

Kommunerna som lägger mest pengar på kultur sett till andel av budgeten:

1 Umeå: 5,2 % av budgeten
2 Emmaboda: 4,2 % av budgeten
3 Vara: 3,7 % av budgeten
4 Trollhättan: 3,5 % av budgeten
5 Storfors: 3,4 % av budgeten

Kommunerna som lägger minst pengar på kultur sett till andel av budgeten:
 
1 Överkalix: 1,1 % av budgeten
2 Högsby: 1,2 % av budgeten
3 Gullspång: 1,2 % av budgeten
4 Lekeberg: 1,2 % av budgeten
5 Filipstad: 1,2 % av budgeten

Kommunerna där kulturkostnaderna per invånare ökat mest sedan 2014:

1 Arjeplog: Ökat med 604 kr
2 Sorsele: Ökat med 500 kr
3 Storfors: Ökat med 472 kr
4 Askersund: Ökat med 419 kr
5 Upplands-Bro: Ökat med 404 kr

Kommunerna där kulturkostnaderna per invånare minskat mest sedan 2014:

1 Vimmerby: Minskat med 457 kr
2 Malmö: Minskat med 411 kr
3 Dorotea: Minskat med 262 kr
4 Timrå: Minskat med 245 kr
5 Älmhult: Minskat med 229 kr

Källa: Myndigheten för kulturanalys/SCB

FAKTA. Så har vi gjort undersökningen

Statistiken som ligger till grund för inslagen och kartan har vi hämtat från Myndigheten för kulturanalys/SCB och SKL. Kartan har vi tagit fram tillsammans med Digitala insatsstyrkan på Sveriges Radio. Under hösten skickade vi också ut en enkät till samtliga 290 kommuner i Sverige, för att få en bild av det kulturpolitiska läget runt om i landet. 84 procent av kommunerna svarade helt eller delvis på enkäten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.