Kenneth Hermele.
Ekonomen och humanekologen Kenneth Hermele gästar P1 Kultur och berättar om den självbiografiska "En shtetl i Stockholm". Foto: Sofia Runarsdotter

Växte upp med Södermalm som sin judiska by

"Bägge identiteterna finns samtidigt."
13 min

Hur var det att växa upp i en judisk shtetl, en by, mitt i Stockholm på 50-talet? Ekonomen och humanekologen Kenneth Hermele berättar om sin nya självbiografiska bok "En shtetl i Stockholm".

Kenneth Hermeles föräldrar kom till Sverige på 30-talet. Där var de med och skapade en judisk shtetl, mitt på Södermalm i Stockholm.

– Det var dels ett hus där det bara bodde judar. Man bildade en judisk skola där jag var med i den första årskullen. Man hade en kosherbutik och man hade ett umgänge som var helt judiskt. Vi umgicks bara med judar, säger Kenneth Hermele.

 – Det var ju verkligen att vi levde i Sverige. Jag är ett barn av efterkrigstiden och välfärdsstatens utbyggnad. Men det fanns samtidigt något annat. Bägge identiteterna finns samtidigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".