Elizabeth Olsen och Jeremy Renner i Wind River. Foto: Scanbox Entertainment.
Elizabeth Olsen och Jeremy Renner i Wind River. Foto: Foto: Scanbox Entertainment
RECENSION-FILM

Wind River - förtryck och hämnd

2:16 min

Taylor Sheridan fick regipriset i Un Certain Regard i Cannes för filmen "Wind river". En cowboyfilm som vill uppmärksamma ursprungsbefolkningens rättslöshet.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Wind river
Regissör: Taylor Sheridan
Manus: Taylor Sheridan
Skådespelare: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen,  Julia Jones
Genre: Drama, Krim
Betyg: 3 av 5

"Wind river" är en cowboyfilm som utspelar sig i ett reservat i dagens USA, som heter som filmen - Wind river. Och ursprungsbefolkningen som bor där vet att polisen inte lägger lika mycket kraft på brottsbekämpningen i reservatet, som utanför.

Jeremy Renner, en skådespelare som kan utstråla sammanbiten bisterhet bra, som om han bitit i en sur citron, spelar viltvårdaren Cory Lambert. Han spårar upp djur som ska avlivas med skoter i det snötäckta landskapet.
Han känner Wind Rivers invånarna och deras uppgivenhet, han har själv barn med en kvinna som flyttat därifrån. Men de har nu separerat.

En dag upptäcker han en död kvinna på ett fält. Hon har flytt från någon, och ligger där i snön barfota. Eftersom det misstänks vara ett mord så skickar FBI dit en av sina anställda och hon kommer i en stor suv med lågskor på fötterna. Elizabeth Olsen spelar henne, Jane heter hon i filmen, och hon får Cory att ställa upp som spårletare i mördarjakten.

"Wind river" är välgjord. Snön driver över fälten och spänningen stiger. Natalie, som den döda unga kvinnan heter, var vän med Corys dotter en gång i tiden och tragiska minnen väcks till liv. Cory öppnar sig en kort stund för Jane om sorgen.

"Wind river" är också en film om situationen i reservaten, hur mycket mindre chans det är för framför allt kvinnliga offer att få rätt, brotten klaras mycket sällan upp.

Vem är det då som får ställa allt till rätta, med skjutvapen? Jo, den vite tyste tuffingen - Cory. Lite synd, det känns inte så nyskapande.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista