Erik Sundström och en biosalong kollage
Erik Sundström, lagman vid Lycksele Tingsrätt. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio

Tingsrätten lär sig av filmklassiker

1:45 min

Vad kan Tingsrätten i Lycksele lära sig av en gammal filmklassiker från 1952? I veckan samlades över hundra personer för att titta på Tolv Edsvurna Män med Henry Fonda i huvudrollen som stoisk jurymedlem.

När lamporna släckts och projektorn dragit igång sitter över hundra nämndemän, poliser, advokater och åklagare i mörkret i Lycksele för att se Sidney Lumets filmklassiker 12 edsvurna män. Erik Sundström är lagman i Lycksele Tingsrätt och initiativtagare till visningen.

– Det här handlar om mänskligt beslutsfattande. Man kan tänka bort att det egentligen handlar om en överläggning i ett mål som handlar om ett mord. Det handlar om hur människan tar ställning till något överhuvudtaget, säger lagman Erik Sundström.

I filmen är det tolv jurymedlemmar som samlats för att överlägga om de ska fälla en åtalad 18-åring för mord. Nästan hela filmen utspelar sig i förhandlingssalen och inledningsvis är elva ledamöter helt överens om den åtalades skuld. Bara en säger stopp. 

"Det finns alltid en", säger en av jurymedlemmarna med avsmak om den bångstyrige medlemmen som spelas av Henry Fonda. Han antyder att det alltid finns någon som strävar emot.

Även om det svenska rättssystemet ser mycket annorlunda ut jämfört med det amerikanska på 50-talet menar Erik Sundström att det filmen säger om bevisning är särskilt viktigt även i tingsrättens överläggningar i dag.

– Det ska finnas en Henry Fonda i varje överläggning. Finns det inte ens en Henry Fonda kan det bli fel och det finns det exempel på. Jag måste aktivera mitt kritiska tänkande och värdera varje bevis för sig innan jag säger något i skuldfrågan, säger Erik Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista