Finalister i Solistpriset 2018: pianisten Melissa Jacobson-Velandia, cellisten Amalie Stalheim och accordeonisten Irina Serotyuk.
1 av 2
Finalister i Solistpriset 2018: pianisten Melissa Jacobson-Velandia, cellisten Amalie Stalheim och accordeonisten Irina Serotyuk. Foto: Micke Grönberg och Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Vinnare av Solistpriset 2016 fagottisten Sebastian Stevensson. Foto: Arne Hyckenberg.
2 av 2
Vinnare av Solistpriset 2016 fagottisten Sebastian Stevensson. Foto: Arne Hyckenberg.

Uppladdning pågår inför Solistpriset

2:21 min

Ikväll avgörs Solistpriset i Göteborg. Det är Sveriges största tävling för unga klassiska musiker i början av sina karriärer.

Tävlingen avgörs bara vartannat år och av nästan 300 sökande har slutligen tre gått vidare till final.

Tävlingen arrangeras av Kungliga musikaliska akademien och är ett led i akademiens arbete för att främja det svenska musiklivet.

De som står på scen ikväll är mycket skickliga, berättar tävlingens producent Max Låke:

- De som vinner Solistpriset håller väldigt, väldigt hög nivå. Det känner vi oss väldigt säkra på efter den här långa uttagningsomgången. Det finns en rad med framgångsrika stjärnor bland de tidigare Solistprisvinnarna.

Max Låke exemplifierar med hovsångaren Karl-Magnus Fredriksson, cellisten Jakob Koranyi och operasångerskan Ida Falk Winland.

Den som vinner Solistpriset blir under två år Sveriges Radio P2:s husartist, får 100000 kr, får under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios symfoniorkester eller Göteborgs symfoniker samt göra en turné arrangerad av Musik i Syd.

Nytt för 2018 är att vinnaren också får göra en solokonsert med Malmö symfoniorkester och en solistturné med Norrbottens kammarorkester.

De tre finalisterna är i år för första gången samtliga kvinnor, och i år är för första gången ett accordion representerat. Det spelas av Irina Serotyuk. Efter gårdagens repetition med Göteborgs symfoniker och av stycket "Concerto classico" av Mikołaj Majkusiak sade hon så här:

- Det var så svårt tekniskt, rytmiskt att spela ihop - för alla, inte bara för mig. I början var jag förvirrad. Jag tänkte "vilket svårt stycke jag valde. Vad ska jag göra? hur ska jag klara det?" men till slut blev det bättre och bättre, förstod vi vad vi måste göra. Det blev mycket bättre.

Vid sidan av Serotyuk tävlar pianisten Melissa Jacobson-Velandia med stycket Pianokonsert nr 3 av Sergej Rachmaninov och cellisten Amalie Stalheim med Cellokonsert av Edward Elgar och så här kändes det efter den första repetitionen igår kväll för Amalie - hör henne i klippet här nedanför!

- Ja, det känns nästan bara bättre och bättre tycker jag. Så kul att få spela med orkestern. Det var - ja, stort.

Vad skulle det betyda för dig att vinna Solistpriset?

- Det är klart att det skulle betyda jättemycket. Det är en stor ära att bara vara här i finalen och spela med Göteborgs symfoniker, men det är klart att det skulle vara en jättebonus att få vinna, men nu ska det spelas först och jag ser jättemycket fram emot konserten. Jag ser nästan mer på det som en konsert än en tävling. Det är bra stämning mellan oss tre tjejer också. Vi har väldigt kul ihop så det är roligt.

Men skulle det kunna påverka din karriär som musiker. Vad betyder det ur ett sådant karriärperspektiv?

- Helt klart betyder det mycket. Solistpriset är ju det största man kan vara med om i Sverige. Absolut, att få möjlighet att få vara solist med flera olika orkestrar ... det är ju ett sådant himla stort pris i år, med både turné och flera solistkonserter med orkestrar så definitivt skulle det ha en betydelse om jag skulle vinna.

Och så här sade pianisten Melissa Jacobson-Velandia:

- Det är många känslor samtidigt. Det har varit så lång uppladdning och de här dagarna är så intensiva. Man laddar upp, så blir man nervös och så spelar man och så går det kanske okej och sedan så blir man litet lugn efteråt och så måste man ladda upp en gång till och för att man ska träffa dirigenten igen ... det är liksom ... jag är ganska utmattad, men det ska bli kul. Jag ser fram emot det verkligen.

Vad skulle en vinst betyda för dig som musiker?

- Vad det skulle betyda? Det skulle betyda jättemycket. Det skulle vara helt sjukt, otroligt om man vann med alla konserter man får och vinstpengarna så klart, sitter ju aldrig fel, men jag försöker att inte tänka på det. Jag försöker att koncentrera mig på att göra en bra konsert och "that's it för nu" liksom.

- De som vinner Solistpriset håller väldigt, väldigt hög nivå. Det känner vi oss väldigt säkra på efter den här långa uttagningsomgången, och de flesta som har vunnit Solistpriset har väldigt stora karriärer. Det finns en rad med framgångsrika stjärnor bland de tidigare Solistprisvinnarna.

Göteborgs symfoniker leds av Andreas Hanson.

Vinnare av Solistpriset 2016 blev fagottisten Sebastian Stevensson.

Finalen direktsänds i Sveriges Radio P2 och det var kvällens programledare där - Sara Norling - som hade gjort de här intervjuerna för Kulturnytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista