Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning. Foto: Fredrik Persson/TT.
Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning. Foto: Fredrik Persson/TT.

Högskoleministern höll möte mot sexuella trakasserier

Helene Hellmark Knutsson: Man ska kunna frysa forskningsmedel
1:33 min

Högskoleministern Helene Hellmark Knutsson hade i dag kallat till möte för att följa upp arbetet mot sexuella trakasserier på landets konstnärliga lärosäten.

– När det gäller de konstnärliga utbildningarna så finns det en extra dimension, det är mycket en-till-en undervisning, säger Helene Hellmark Knutsson. Det är också mycket dygnet runt arbete för att man jobbar olika tider, både som student och som lärare.

Med på mötet fanns bland annat Kungliga musikhögskolan där det kommit fram att lärare som fått sluta på grund av sextrakasserier och övergrepp, har fått komma tillbaks och jobba på skolan. Med på mötet var också Maria Lantz, rektor för Konstfack, som sa att gruppen pratade mycket om handledarrollen på de konstnärliga utbildningarna.

– Att man kanske inte bara ha en handledare, utan flera.

En annan sak som diskuterades är tydligare regler för sånt som händer utanför skoltid.

– Och idag som regelverket ser ut så får vi liksom inte plocka upp nånting som händer utanför skoltid, vad gör man om nåt händer då? Det har vi begärt att få ett förtydligande kring.

Ministern pratade också om konkreta följder om utbildningsinstitutioner skulle visa sig försumma arbetet mot sexuella trakasserier.

– Det vi behöver göra det är ju att vara tydligare i våra uppdrag och uppföljningar men nu har jag också en dialog med samtliga rektorer på universitet och högskolor om vad vi också behöver ge dom för verktyg för att dom ska kunna jobba med det här, och ett arbete som vi har gjort gäller ju till exempel kring forskningsmedel, att man ska kunna frysa forskningsmedel om man utreds för till exempel allvarliga sexuella trakasserier, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".