Emmanuelle Haïm repeterar med en ensemble ur radiosymfonikerna och solister. Foto: Berit Nygren/SR.
1 av 2
Emmanuelle Haïm repeterar med en ensemble ur radiosymfonikerna och solister. Foto: Berit Nygren/SR.
Den franska dirigenten Emmanuelle Haïm.
2 av 2
Foto på den franska dirigenten Emmanuelle Haïm. Foto: Marianne Rosenstiehl

Världskänd barocktolkare i Sverige

2:46 min

Den franska dirigenten och cembalisten Emmanuelle Haïm är en av världens mest framstående barockdirigenter. Ikväll leder hon för första gången en svensk symfoniorkester.

Emmanuelle Haïm kommer att leda en ensemble ur radiosymfonikerna och solister i ett stycke som sannolikt aldrig hade spelats om det inte hade varit för henne.

Det heter "Tidens och insiktens triumf" och är skrivet av en ung Georg Friedrich Händel i början av 1700-talet.

– Det är ett helt fantastiskt stycke, säger Emmanuelle Haïm och fortsätter:

– Det visar vilket vilt och stort geni som Händel var.

"Tidens och insiktens triumf" handlar om det förgängliga och innehåller en aria som skulle bli ett av Händels mest kända stycken, "Lascia ch'io pianga" som det kom att heta.

Haïm brinner för det här oratoriet. Det var hon som fann det för tjugo år sedan, och hon gläds över att både Radiosymfoniker och en ny publik får stifta bekantskap med det.

Hon leder orkestern och solisterna på tidstroget vis från sin cembalo. Hon reser och sätter sig om vartannat från sitt instrument och tar greppet om musiken med kraftfulla gester, och det svänger.

Någon beskriver henne lika energirik som ett kärnkraftverk. Hon ler och svarar: "Ja, men så är ju också stycket skrivet av en mycket passionerad ung man, en 22-åring som älskade livet och god mat och gott vin".

Haïm lämnar ingenting åt slumpen. Det gör heller inte musikerna och sångarna. Inför det här uppförandet har till exempel violinisterna bytt ut sina två översta strängar mot tidstrogna sensträngar.

– Det är modigt gjort av dem, det drar dem närmare till den här musiken, säger Haim men det är inget hon har krävt.

– Musiken är tillräckligt kraftfull i sig själv, säger hon.

Konserten ikväll direktsänds i P2 Live.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista