"Andas in - andas ut. Ett år med yoga" av Stefan Bennedahl
1 av 3
"Andas in - andas ut. Ett år med yoga" av Stefan Bennedahl Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Hunden "Rolf" av Mari Juslin
2 av 3
Hunden "Rolf" av Mari Juslin Foto: Janerik Henriksson/TT
"Station 5" av Bea Szenfeld
3 av 3
"Station 5" av Bea Szenfeld Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Liljevalchs Vårsalong är tillbaka på Djurgården

Djur, skulptur och underfundigheter på Liljevalchs Vårsalong
2:44 min

Idag öppnar vårsalongen på Liljevalchs konsthall i Stockholm. I år deltar 137 konstnärer och sammanlagt visas 284 verk. Utmärkande för året är de många djurmotiven och skulpturerna.

Efter att under två års tid varit inhyst i en annan lokal i Stockholm, på grund av renovering, så är Vårsalongen nu åter tillbaka på Djurgården. 

– Jag känner mig jättelycklig. Det är en njutning att gå runt i de här lokalerna där man känner varje vägg och de exakta proportionerna, som liksom skapar det perfekta rummet för konst, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall. 

Årets Vårsalong på Liljevalchs är en kavalkad av olika uttryck, material och tekniker. Bland utställarna finns tungviktare så som designern Bea Szenfeld som bidragit med verket "station 5". En installation av babyfigurer i handklippt papper, som vid en första anblick inger en känsla av ömhet, men som också kan föra tankarna till medelhavets stränder och flyktingströmmar.

Men det finns också en hel del konstnärer som är debutanter i utställningssammanhang. Den yngsta utställaren är 19 år och den äldsta är 93.

Vårsalongen bjuder på en hel del humoristiska inslag och fler skulpturer än vanligt. Så som hunden "Rolf" tillverkad av stumpbyxtyg, signerad Mari Juslin. Eller som serien av sex små lerskulptur föreställande tyska filosofer som håller i katter. 

-– Katten som djur är lite liknande hur en filosof är. Det där att den är väldigt eget. Man styr inte en katt, utan den gör vad den vill. Det är lite det där med vår tids fascination för gulliga djur kombinerat med något som man traditionellt ser som något svårt, säger konstnären Gabriel Jonsson.

Det är många djurmotiv i år. Ett annat tema är andlighet. Här finns tre kristna ikoner, tre oljemålningar av mandalas och verket "Andas in - andas ut. Ett år med yoga". Det verket är det som tar mest yta i anspråk. 365 små keramikfigurer i olika yogaposer står utplacerade mitt på golvet i en av de 12 salarna.

-– Under ett år gjorde jag en yogafigur varje dag. Efter ett yogapass så satt jag mig ned, med bibehållen känsla av yogapasset, och skulpterade en figur. Hälften av figurerna är kvinnor och hälften är män, vilket representerar det manliga och kvinnliga vi har inom oss. Den sista gjorde jag på nyårsafton och den har den yogiska titeln: "Bocka, buga, tacka dig själv", vilket jag tycker var lämpligt, att tacka mig själv efter denna genomförda utmaning, säger konstnären Stefan Bennedahl.

Liljevalch vårsalong i Stockholm pågår mellan 12 januari och 
25 mars.

Mer om Konst / Form

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".