Mattias Hermansson. Kulturchef, Kulturredaktionen. Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Mattias Hermansson. Kulturchef, Kulturredaktionen. Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm

Kulturkrönikan: Trump, Oprah och mekanismerna

"Vad händer när politiken fullt ut blir populärkultur?"
3:28 min

Stormen kring Trump-boken och efterspelet till Oprah Winfreys Golden Globe-tal är symptomatiskt för populärkulturens grepp över vår tid.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Cirkusen kring ”Fire and Fury”, boken om Donald Trump som skrivits av journalisten Michael Wolff, har redan hunnit ta många vändor. Inte minst med tidigare chefsstrategen Steve Bannon i rollen som sanningssägare och förlorare. Det är som en dokusåpa, som skulle kunna vara i samma anda som presidentens många säsonger i realityserien ”The Apprentice”.

Parallellt med det har enorm uppståndelse rått kring Oprah Winfrey efter att hon hållit ett bejublat tal med #metoo-tema på Golden Globe-galan i söndags. Det ledde till mängd spekulationer om en presidentkandidat i vardande.

All mediebevakning och sociala medier-flöden har fått mig att undra om det någonsin varit så tydligt hur populärkulturens mekanismer präglar offentligheten.

Och allt kring Oprah och samtidigt läsningen av reportageboken om Trump och Vita Husets inre liv, fick mig att minnas en helt annan bok. Även den uppmärksammad, om än inte på samma nivå som ”Fire and Fury”.

Journalisten Kitty Kelleys bok ”Oprah – en biografi” som den hette när den gavs ut på svenska försommaren 2011 har vissa likheter med ”Fire and Fury”: Intressant, men med problemet att det är ytterst svårt att skilja vad som bara är skvaller från väsentlig kunskap om en människa med mycket makt. I Oprah-biografin misstänkliggörs och skuldbeläggs huvudpersonen för snart sagt det mesta av sin omgivning, inklusive att hon blev utsatt för sexuella övergrepp som mycket ung tonåring.

Men biografin rymmer också exempel på hur TV, filmer och musik haft en helt avgörande och positiv förmåga att förflytta värderingar och gränser. Boken beskriver när the Supremes som första grupp med svarta artister stod på scenen i en av USA:s då mest inflytelserika tv-shower. Den där decemberkvällen 1964 blev en avgörande upplevelse för bland andra en tioårig Oprah Winfrey och en sexårig Michael Jackson som fanns bland tittarna. De skulle själva komma att bryta ned barriärer med sina enorma framgångar med tv och musik. En cirkel slöts när de möttes 1993 i Oprahs specialsändning från Michael Jacksons hem, som blev ett av historiens mest sedda tv-program.

Identifikation och spänning är två av populärkulturens starkaste ”erbjudanden” till sin publik. På sina olika sätt, och utifrån skilda värderingar, har Trump och Oprah byggt bilderna av sig själva skickligare än så många andra. Miljardärer som samlar miljoner människor i sina respektive beundrarskaror. 

Men vad händer när politiken fullt ut blir populärkultur? Det var ju inte en politisk logik som plötsligt ställde upp ett scenario med Trump mot Winfrey. Det var en medial skapelse som inte i första hand handlar om vad som är sant och relevant eller ens realistiskt, utan kring vad berömda personer gör, hur de agerar, kring de senaste spekulationerna och attackerna.

Allt det där står ju i bjärt kontrast mot vad politik allt som oftast ju egentligen är - det gråa, odramatiska men ofta komplicerade. För även om populärkulturen har en enorm kraft påverka politik, så handlar den tämligen sällan om vad det innebär att med politik bygga ett samhälle. Det finns vad jag vet inga berömda filmscener där stråkar ackompanjerar fullmäktigebeslut en sen vardagskväll.

Populärkulturen hjälper oss möjligen att stå ut med verkligheten - inte att få den att fungera.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".