RECENSION – FILM

Oförlöst regidebut om poker och prestation

2:27 min

Manusförfattaren Aaron Sorkin regidebuterar med långfilmen Molly's game, baserad på en verklig historia om en ung kvinna som arrangerade illegala pokerspel.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: Molly's game
Regissör: Aaron Sorkin
Manus: Aaron Sorkin
Skådespelare: Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner, Michael Cera
Genre: Drama
Betyg: 2 av 5

 

Molly Bloom var den amerikanska toppskidåkaren som struntade i att läsa till jurist och istället valde att arrangera illegala pokerspel åt mäktiga män från filmbranschen såväl som från ryska maffian. 

Det är ett samtida livsöde som kan vara lockande att göra film av, rätt berättat kan det säga något om ett samhälle och en tid. Men det är ett livsöde som kräver mer än det Aaron Sorkin gör av det.

Molly's game är en statisk historia om en vinnare som trots motgångar fortsätter vara fantastisk. God innerst inne. Driven in i pokervärlden av en olycka – för övrigt en manuskonstruktion – men också av sin pappas extrema prestationskrav.

Och när hon grips av FBI och står inför rätta tänker hon framför allt på hur andra ska drabbas. Hon skäller på sin advokat för att han inte varit tillräckligt ärlig inför åklagaren. Hon har ju bidragit till spelmissbruk och är inte rädd att erkänna sin skuld.

För att parafrasera Donald Trump: Det vinns så mycket att man blir trött på vinnare.

Inte heller Jessica Chastain omfamnar sin rollfigur. Det är som att hon försöker likna Julia Roberts i Erin Brockovich: samma exponerade bh-band och ostoppbara iver. Med den skillnaden att Mollys moraliska kompass är uppenbart trasig, något som inte heller tas med i gestaltningen.

Så även om Aaron Sorkin har bra tryck i sin omvittnade ordspruta – och gör allt för att vara både smart och känslosam – är det något oförlöst över filmen.