Ursula K Le Guin
Författaren Ursula K Le Guin. Foto: Benjamin Brink.

P1 Kultur minns författaren Ursula K Le Guin (1929-2018)

"Hon utsätter läsaren för halsbrytande tankeexperiment"
12 min

En av de stora inom science fiction- och fantasylitteraturen har gått ur tiden: Ursula K. Le Guin. Författaren Karin Tidbeck och kulturredaktionens Anna Tullberg samtalar om hennes författarskap.

Den amerikanska science fiction- och fantasyförfattaren Ursula K Le Guin har avlidit, 88 år gammal. Hon var en av de första feministerna inom genrerna.

Ursula K Le Guin skrev romaner, noveller och barnböcker och vann flera prestigefyllda priser.

Genombrottet kom med sci-fi-klassikern "Mörkrets vänstra hand" 1969, med uttalad feministisk tematik, ett verk som även korats som Klassiker av kulturredaktionen.

Ursula K Le Guin blev mest känd för sin serie "Övärlden" som hon påbörjade i slutet av 1960-talet. Hennes böcker har översatts till över 40 språk.

Hon sörjs av bland andra skräckförfattaren Stephen King som kallar henne "en av våra största".

"Inte bara en science fiction-författare; en litterär ikon", twittrar King.

I P1 Kultur diskuterar författaren Karin Tidbeck och kulturredaktionens Anna Tullberg författaren Ursula K Le Guins betydelse med programledaren Roger Wilson. Lyssna på samtalet i ljudlänken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".